Ksenja Žnidaršič | 12. 10. 2024, 07:00

Redarji na tej slovenski turistični točki pišejo kazni kot nori: v štirih mesecih izrekli globe za več kot 50.000 evrov!

Tina Kosec/Bobo

V poletnem času so si obiskovalci priljubljene turistične točke pridelali zajeten kup kazni.

Le streljaj od Ljubljane se nahaja naravni kotiček, ki je dolgo časa veljal za dobro varovano skrivnost okoliškega prebivalstva. Iški vintgar je med obiskovalci znan predvsem po slikoviti soteski, ki jo je oblikovala reka Iška, ter številnih slapovih in kristalno čistih tolmunih.

Turistična točka je hitro pridobila na priljubljenosti, tako pri Slovencih kot tudi pri tujih turistih. Ker pa več turistov s seboj prinese tudi več vozil, so se pred nekaj leti na občini Ig odločili za uvedbo plačljivega parkirišča, ki je od vintgarja oddaljen dober kilometer. Parkiranje je sicer možno tudi pri Gostišču Iški vintgar, a je ta namenjen le strankam. 

Tina Kosec/Bobo

A ker se številni obiskovalci ne želijo sprehoditi par minut do čudovite soteske, svoje jeklene konjičke puščajo kar na parkirišču pri gostišču. A ta odločitev jih naposled drago stane, saj tam redarji pišejo kazni kot za stavo. 

Iški vintgar, ki spada pod občino Ig, je sicer del Skupne občinske uprave občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Škofljica, Ig in Dobrepolje (Skupna občinska uprava – 5G). Za vsa območja je pristojnih šest redarjev.

Iški vintgar kot jama zlata

Kot so pojasnili na občinskem redarstvu, Iški vintgar v času poletja nadzirajo večkrat dnevno, od ponedeljka do nedelje. V ostalem delu leta pa poskušajo vsak enkrat na dan opraviti nadzor območja. Največ nepravilnega parkiranja zaznajo, kadar temperature presežejo 30 stopinj Celzija, saj se s tem poveča tudi obisk. 

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Srdjan Zivulovic/bobo

Samo v Iškem vintgarju izreki za več kot 61 tisoč evrov glob

"Največ glob je izdanih za neplačilo parkirnine, ostale globe s področja nepravilnega parkiranja: parkiranje na bankini, na vozišču, kjer to ni dovoljeno ter parkiranje na invalidskem prostoru brez ustrezne dovolilnice," so uvodoma pojasnili. 

Višina globe za prekrške za napačno parkiranje določa Zakon o pravilih v cestnem prometu (65. člen) in se giba med 40 ter 200 evri

Na območju Iškega vintgarja so redarji med junijem in septembrom spisali 733 glob. Izrečene globe so bile v višini 53.853,84 evra, kar predstavlja "polno globo", "vendar se večina kršiteljev odloči poravnati polovični znesek, kar predstavlja 26.926,92 evra," so dodali na redarstvu. 

V celem letu, torej od 1. januarja 2024 ter do 31. avgusta 2024 pa so izrekli globe v višini 61.853,84 evra (polovični znesek je bil tako 30.926 evrov). Leta 2023 pa so izrekli globe v vrednosti 51.040 evrov, oziroma za polovični znesek 25.520 evrov. 

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca