T. R. | 2. 10. 2024, 19:30

Na priljubljeni turistični točki Slovencev modras ugriznil pohodnika: fotografija ni za tiste z občutljivim želodcem

Profimedia

Med koncem tedna je plezalec naletel na modrasa. 

V Iškem vintgarju je plezalec doživel pretresljivo nesrečo. Med zadnjim septembrskim vikendom ga je namreč ugriznil modras. Na fotografiji, ki jo je na družbenem omrežju delil Center za klinično toksikologijo in farmakologijo, je videno, da so posledice grozljive.

Dolgi rokavi jakne niso preprečili, da bi strupniki prodrli v kožo. Po ugrizu je sicer plezalec doživel hude bolečine, oteklino in podkožne krvavitve. Odvajal je tekoče in krvavo blato.

Bilo mu je tudi slabo, poleg tega pa se mu je znižal krvni tlak, predhodno pa je izgubil tudi zavest. Njegovo stanje se je po zdravljenju s protistrupom v UKC Ljubljana hitro izboljšalo. 

Kakšni so napotki, če vas ugrizne modras? 

Center za klinično toksikologijo in farmakologijo svetuje, kaj storiti, ko vas ugrizne modras ali gad. Svetujejo, da najprej poskrbimo za svojo varnost, da ne bi prišlo še do enega ugriza, nato pa pokličemo 112. Pomembno je, da rane ne izžigamo in ne izsesamo.

Med čakanjem na zdravniško pomoč očistimo rano, in če imamo možnost, jo tudi sterilno obvežemo in hladimo z obkladki. V primeru zastrupitve, kadar se oteklina razširi, v bolnišnici uporabijo protistrup.

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca