20. 5. 2022, 17:45

Italijani podražili sladoled, jim bomo sledili tudi Slovenci?

Profimedia

Vojna v Ukrajini je povzročila visok dvig cen. Bomo morali plačati več tudi za najljubšo poletno sladico?

Sladoledne užitke bi lahko to sezono pokvarile podražitve, iz Italije namreč že poročajo o dvigu cen. V Italiji, kjer si je leta 2021 vsak prebivalec privoščil približno 2,8 kilograma sladoleda iz slaščičarn, se je ta pred letošnjim poletjem podražil za deset odstotkov.

Skok cen je posledica dražjih sestavin in elektrike. Po podatkih italijanskega statističnega urada Istat se je sladkor letos podražil za 6 odstotkov, mleko za 7 ter jajca za 9 odstotkov.

Sladoled v barvah ukrajinske zastave.

Sladoled v barvah ukrajinske zastave.

Profimedia

Glavni razlog za višje cene sestavin in energentov je vojna v Ukrajini. Kot so ocenili pri italijanskem združenju kmetov Coldiretti, bodo višji stroški prizadeli 39.000 sladoledarn po državi, ki zaposlujejo 75.000 ljudi. Letno vsi italijanski sladoledarji za proizvodnjo porabijo 220 milijonov litrov mleka, 64 milijonov kilogramov sladkorja, 21 milijonov kilogramov svežega sadja ter 29 milijonov kilogramov ostalih produktov. V nam bližnji Gorici in Trstu se cene za kepico sladoleda gibajo med 1,5 in 2,5 evra.

Kaj pa Slovenija?

Cene sladoleda so narasle tudi pri nas, saj se je ta po podatkih Statističnega urada v enem letu podražil za 1,7 odstotka. Še bolj pa so se podražile nekatere sestavine. Tako je cena jajc v enem letu narasla za 13, cena mleka pa za 12 odstotkov še kažejo podatki.

Kako so spreminjali cene, je N1 preveril po slaščičarnah in kavarnah v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Večina je cene sladoleda že dvignila, razlogi za to pa so vse višje cene surovin. V ljubljanski kavarni Cacao so kepico sladoleda podražili za 20 centov in tako običajna kepica pri njih zdaj stane 2,4 evra. Prav toliko stane tudi kepica sladoleda v slaščičarni Lolita, kjer so cene že dvignili, nadaljnjih podražitev pa ne načrtujejo. Tudi v tivolski kavarni MiniCafe golf so cene že dvignili, in sicer za 10 oziroma 20 centov. Običajna kepica pri njih stane 2 evra.

Cene sestavin višje tudi izven Ljubljane

Vse dražje sestavine za sladoled pa povzročajo preglavice tudi drugod po Sloveniji. V mariborski Pohorski kavarni sladoleda še niso dražili. Kot so nam povedali, si tega tudi ne želijo, če pa ne bo šlo drugače, bodo ceno dvignili za 10 centov. Trenutno tam kepico sladoleda dobite za 1,7 evra.

Profimedia

Cene sladoleda pa so se dvignile tudi v slovenski Istri. Kot so N1 pojasnili v koprski kavarni Kapitanija, so tako kot ostali slaščičarji v mestu sladoled podražili tudi pri njih. Sladoled je dražji za približno 15 odstotkov, kepica pa zdaj stane 2,1 evra. Kako močno so poskočile cene sestavin, nam je orisal David Delfar, ki z družino vodi Kapitanijo. “Zamrznjene maline, ki jih dodajamo v enega od sladoledov, so lani stale 3,2 evra za kilogram. Letos stanejo 7,2 evra,” je povedal.

Vsi sogovorniki N1 novega višanja cen sladoledov ne načrtujejo. Opozarjajo pa, da so razmere nepredvidljive in bi jih nov val podražitev sestavin prisilil, da znova povišajo svoje cene.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije