R.S. | 1. 11. 2022, 20:00

Izginili so brez sledi: bolečina, ki nikoli ne mine

Policija/fotomontaža

Veliko vprašanj, ugibanj, spominov in upanj kroji vsakdanje življenje svojcev, ki pogrešajo bližnjega. Kateri so najodmevnejši primeri iskanja pogrešanih pri nas brez epiloga? 

Slovenska policija vsako leto obravnava več sto prijav pogrešanih ljudi. Največ prijav obravnavajo v prestolnici, nekatere nerazrešene prijave pa so stare že več let. Predstavljamo pet nerazrešenih primerov pogrešanih oseb, katerih usoda je ovita v tančico skrivnosti. 

Simona Meglič 

43-letna Simona Meglič je od doma odšla 10. decembra 2020, v dopoldanskih urah. "Simono sem zadnjič videla zgodaj zjutraj, okoli 6. ure, ko je bila še v svoji sobi," je mesec dni po izginotju povedala njena mati. Okoli 8. ure zjutraj je po regionalni cesti zapuščala Trnovsko vas, iz avtomobila pa jo je opazil bližnji sosed. 

Policija

12. decembra 2020 naj bi jo zadnjič videli na Ptuju, na enem izmed bencinskih servisov. Potem se je za njo izgubila vsaka sled. Policisti so po izginotju večkrat preiskali bližnje gozdove, policija je organizirala redne patrulje. V iskalno akcijo so se vključili tudi potapljači, ki so preiskovali bližnjo Pesnico. Simone Meglič niso nikoli našli. 

Maja Vojvoda

Leta 1986 je pred domačim blokom v Ljubljani izginila 11-letna deklica Maja Vojvoda. V prvem nadstropju stolpnice na Kuzmičevi 5 se je igrala s prijatelji, po koncu igre pa je odšla iz stolpnice iskat mlajšega brata. Nato je izginila.

Policija

Starša sta o dogodku obvestila policijo, a so bili policisti pri iskanju deklice neuspešni. Do danes je vpisana na policijski seznam pogrešanih oseb. Prevladujeta teoriji, da so jo ugrabili neznanci ali da je padla v kanalizacijski jašek. 

Julija Pogačar in Melisa Smrekar

11-letna Julija Pogačar in njena mama Melisa Smrekar sta pogrešani od 3. novembra 2021. Peter Pogačar (Julijin oče) je ustvaril spletno stran Najdimo Julijo

Policija

Za njima še zdaj ni nobenih sledi, Julijin oče za informacije, ki bi pripeljala do pogrešane hčerke, ponuja denarno nagrado. Deklico pogreša tudi slovenski kolesarski as Tadej Pogačar, saj je 11-letnica njegova sestrična. Na družbenih omrežjih je prosil za pomoč: "Moja mala sestrična Julija je pogrešana. Pomagajte!"

Policija

Jure Plevnik Golob

18-letni Jure Plevnik Golob je bil dijak 3. letnika ekonomske šole v Celju. 7. aprila 2000 se ni vrnil iz šole, materi Iki Plevnik se tisti dan ni oglasil. Naslednji dan je odšla na policijo. 

18-letnika so nazadnje videli, ko je vstopil v avto sošolca in prijatelja Roka Jeraša. Ta je med pričevanji vsaj trikrat spremenil zgodbo o tem, kaj se je zgodilo. Najprej je dejal, da je Jureta odložil blizu doma, potem je rekel, da ga je peljal v Zreče, nazadnje pa je trdil, da ga je odložil na železniški postaji v Celju. 

Policija

Jeraš je bil leta 2008 obsojen zaradi prikrivanja na pet mesecev zapora, pogojno s preizkusno dobo dveh let. Pri Jerašu so našli tudi Juretovo SIM-kartico, prek katere je mami nekaj dni po izginotju pisal sporočila in se izdajal za Jureta. Kljub temu pa nikoli ni bilo dokazano, da je odgovoren za Juretovo izginotje.

Policija naproša vse, ki bi karkoli vedeli o pogrešanih osebah, da podatke sporočijo na najbližjo policijsko postajo ali pokličejo na interventno številko 113 oziroma anonimni telefon 080 1200.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije