1. 10. 2022, 16:20 | Vir: STA

Izklop krške nuklearke: bo elektrike dovolj za vse naše potrebe?

Bobo

Zaustavitev se je zgodila po skoraj letu in pol neprekinjenega delovanja, kako bomo nadomestili izpad energije?

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) se sezačenja 32-dnevni remont. To bo hkrati zadnji remont v njeni prvotno predvideni 40-letni življenjski dobi, zanj pa bo odštela od 90 do 100 milijonov evrov. Končati ga nameravajo 2. novembra.  

Kaj vse bo obsegal remont

Redni remont bo z več kot 4000 posegi obsegal tri osnovne sklope oz. menjavo skoraj polovice jedrskega goriva, vzdrževalna dela, menjavo delov in nadzor ter naložbeno-posodobitvena dela. Ob zamenjavi 56 gorivnih elementov s svežimi bodo osrednja remontna dela obsegala še preventivno vzdrževanje tehnološke opreme, pregled stanja tehnoloških struktur in preverjanje tlačnih pregrad skladno s pripadajočimi programi, ki zajemajo vso varnostno opremo in njene podsklope.

V Neku, ki zagotavlja približno petino v državi, na temelju remontnih de nameravajo dvigniti zmogljivost elektrarne za približno 10 megavatov.

V Neku, ki zagotavlja približno petino v državi, na temelju remontnih de nameravajo dvigniti zmogljivost elektrarne za približno 10 megavatov.

Bobo

Izpad elektrike naj bi pokrivale hidroelektrarne

Osrednjo vlogo pri domači oskrbi z elektriko bo imela v prihodnjem mesecu Termoelektrarna Šoštanj, ki bo delovala s polno močjo. V pripravljenosti so še plinski bloki v Šoštanju in Trbovljah. Plinske elektrarne bodo sicer ob trenutno visokih cenah plina delovale na kurilno olje. Po potrebi podo v okviru skupine Gen zagnali še plinske bloke Termoelektrarne Brestanica.

Sicer pa s tem remontom končujejo obdobje prvih 40 let delovanja in prehajajo v podaljšano obratovanje za dodatnih 20 let. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk