N. V. | 13. 7. 2022, 15:33

Čustven zapis očeta: "Ko sem izvedel za otrokovo transspolno usmerjenost, sem ..."

Profimedia/fotomontaža

Podpora družine in prijateljev je za mnoge transspolne osebe zelo pomembna, številni pa se kljub temu ne znajo odzvati, ko želi nekdo spremeniti spol. Trboveljčan je z javnostjo delil, kako se je počutil, ko mu je sin zaupal, da je ujet v ženskem telesu.

Matjaž Odlazek je na Facebooku delil iskren zapis, ki pojasni njegovo razmišljanje in odziv, ko je izvedel, da je njegov otrok transspolno usmerjen.

"Živeti s transspolnim otrokom"

"Ja, prav ste prebrali in ja, to pomeni tisto, kar si mislite. Moj otrok se je rodil kot fant, ampak je ženska. Zaj*bano za razumeti, vem, tudi za mene je bilo …" zapiše Odlazek, nato pa začne s pripovedjo, kako je izvedel, da se njegov sin počuti kot ženska.

Novico mu je sporočila žena Martina, ki je z Nejcem (sinom) nakupovala oblačila v nakupovalnem centru v Celju. "Nejc mi je povedal, da je ženska. Da je ženska že, od kar se zaveda sebe, pa je zbiral pogum, da nama pove," je Martina dejala možu.

"Evo, če ste se kdaj spraševali, kaj pomeni 'strela z jasnega', to je to. Niti slučajno si nisem nikoli mislil, niti slučajno nisem nikoli prebral nobenih znakov," je svoja občutja ob novem spoznanju opisal Odlazek.

"O k*rba"

V filmih se takšna odkritja velikokrat romantizirajo, poudari avtor zapisa. "Oče objame otroka in v naslednjem kadru vsi pojejo Lahko ti podarim samo ljubezen (no, neki njihov ekvivalent) in mahajo z mavrično zastavo," v šali zapiše.

Kako pa je na novico, da je njegov sin v resnici ženska, reagiral on? Priznal je, da je dejal: "O k*rba!"

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

"To sem spravil skupaj. Klasična beseda, ki jo v Trbovljah uporabljamo za izraz sreče, žalosti, veselja, presenečenja in še ostalih 70 duševnih stanj, je tudi tokrat prišla prav. Malo sem gledal Marino, malo v svoje čevlje in za vsak slučaj še enkrat ponovil: O k*rba."

"Šel sem na pivo"

"Na poti domov smo bili bolj tiho. Vsi smo imeli veliko za sprocesirat," opisuje. Ko so prišli domov v Trbovlje, so se odločili, da si dajo vsi skupaj malo časa in prostora: "Marina je šla k moji mami, ji povedati in se malo zjokati, jaz pa sem naredil to, kar naredi vsak moški, kadar nima niti najmanjšega pojma, kaj bi sam s sabo. Šel sem na pivo."

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Starš, ki stoji otroku ob strani

"Da sem pogumen, sem slišal od ene dveh. Pogumen? Ne, niti najmanj. Samo foter sem. Samo foter, ki stoji svojemu otroku ob strani in mu želi le dobro. Saj to je naloga očetov, ne? On je pogumen. Oziroma ona je pogumna. Izpostaviti se na tak način, ko veš, da bo mega zaj*bano, pa čeprav hočeš biti samo to, kar si. Za to je treba imeti jajca. Pa čeprav boš čez en čas ostal brez njih," zapiše avtor, ki se je izpovedal o izkušnji, ki je pretresla njegovo življenje.

Obljublja, da bo zapis o njegovi izkušnji še nadaljeval, saj želi, da zgodbo preberejo kakšni starši, ki se znajdejo v enaki situaciji. "Pa bodo videli, da ni to konec sveta. Seveda ni piknik, ne bom lagal, ampak konec sveta pa tudi ni," zaključi.

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec