A. B. | 22. 8. 2022, 07:20

Izpoved upokojenca iz Ljubljane, ki je ponudnika izobraževanj klical kar osem ur: "Počutim se ogoljufanega!"

Profimedia

Starejši od 55 let se te dni soočajo s težavami zaradi zapletov pri prijavah na brezplačne tečaje za pridobitev digitalnih bonov. Trenutno so zapolnjena vsa mesta pri 12 od 19 izvajalcev, kar pa pomeni, da bi lahko mnogi ostali brez pogoja za uveljavitev bona. 

Medtem ko so pred nekaj dnevi pred trgovskim središčem Merkur na Hudinji za prijavnico na brezplačen tečaj digitalnih kompetenc čakali ves dan in se nestrpno prerivali, da bi bili med 150, ki bi se lahko prijavili nanj, se razvijajo nove težave. 

Upokojenec iz Ljubljane je izvajalca za izobraževanje zaman klical dolgih oseb ur, ignorirali so tudi njegovo prijavo prek spleta. 

V Srebrni niti sicer opozarjajo, da bo bone v vrednosti 150 evrov prejelo le 5000 od dobrih 700.000 starejših od 55 let, kar so naslovili kot "šolski primer diskriminacije."

76-letnik iz Ljubljane klical kar 102-krat 

V anonimni izpovedi je za 24ur 76-letni upokojenec zaupal, da sta imela z ženo namen digitalni bon unovčiti z nakupom novega računalnika. S tem namenom se je v začetku avgusta pri izvajalcu Smart Naris prijavil na tečaj, ki po določilih zakona obsega 12 ur. 

Na dan odprtja prijav jih je skušal priklicati, a neuspešno, saj je bila telefonska linija zasedena: "Klical sem vsake tri minute osem ur. Vse skupaj kar 102-krat," zaupa. 

Profimedia

Zvečer je srečo poskusil še prek interneta

Pojasnil je, da se je zvečer odločil prijaviti prek spleta, saj je bila telefonska komunikacija s ponudnikom neuspešna. Sprva se ni mogel prijaviti v sistem, ko mu je to vendarle uspelo, so bila mesta v Ljubljani že zasedena. Izbiral bi lahko le še med Brežicami in Lendavo. "Izgubil sem čas, iz tega pa vse skupaj ni nič. Brez kakršnega koli opravičila. Počutim se ogoljufanega," je jezno pojasnil. 

Profimedia

"Jaz bi te organizatorje, ki so tako organizirali, vrgel ven kot gnile hruške! Ker niso sposobni organizirati tako, da bi bilo pošteno za vse ljudi," je po telefonu še povedal anonimni upokojenec. 

Največ nepravilnosti prav pri Smartu Narisu

Emilija Stojemenova Duh, ministrica za digitalno izobrazbo, že dalj časa prikimava dejstvu, da je zakon diskriminatoren in dodaja, da je pri več izvajalcih prišlo do nepravilnosti, pri tem pa je izpostavila tudi Smart Naris: "Mi smo Slovenski regionalni razvojni sklad že v petek pozvali, naj nemudoma ukrepa in v primeru kršitev odstopi od pogodbe." 

Digitalni boni so trenutno na voljo izjemno nizkemu odstotku upravičencev, zato tudi Janez Sušnik iz Zveze društev upokojencev Slovenije poziva, da tovrsten način izobraževanja prekličejo: "Tokrat bodo imeli profit samo izobraževalci, pa nihče drug." 

Uredništvo

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo sicer pripravljajo dva zakona, s katerima želijo zagotovitvi več denarja za tečaje osnovnih digitalnih veščin, ki bodo potekali tudi na domu in olajšati dostop do računalniške opreme.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk