Uredništvo | 27. 9. 2024, 09:30

Najbolj črn scenarij možen: padla je jedrska bomba, kaj to pomeni za Slovenijo?

Profimedia

Na Institutu Jožef Stefan so povedali, kaj bi se zgodilo, če bi prišlo do napada na letalsko bazo Aviano. 

V Ukrajini predsednik Volodimir Zelenski vztrajno poziva zahodne zaveznike, naj mu dovolijo z raketami dolgega dosega obstreljevati cilje globoko znotraj Rusije. Ob tem pa so oči Slovencev uprte v ameriško vojaško letalsko bazo Aviano. Tam poleg Ghedija v Brescii prav tako skladiščijo jedrske konice.

Na Regional Obali so se tako obrnili na slovenski javni raziskovalni zavod Institut Jožef Stefan, kjer se ukvarjajo z naravoslovnim in tehniškim znanjem. Povprašali so jih, kakšne posledice bi lahko nastale, če bi prišlo do napada z jedrskim orožjem na Aviano. 

Na Institutu Jožef Stefan odgovarjajo, da se z raziskavami orožja ne ukvarjajo. Raziskujejo pa vplive različnih procesov, tudi radioaktivnega sevanja, na okolje in zdravje ljudi. Na koncu so izpostavili, da simulacij, kakršne so omenili, ne izvajajo. Za ugotavljanje neposrednega vpliva jedrske bombe obstaja poseben program, preko katerega se posledice lahko na hitro ocenijo. 

Profimedia

Posledice bi Zahodni del Slovenije čutil le v primeru napada na Aviano z najmočnejšo jedrsko bombo, ki so jih kadarkoli izdelali, to je Car bombo. Posledic sicer ne bi čutili, še dodajajo. Ob koncu so izpostavili, da se vprašanja dotikajo tako rekoč scenarija ob koncu sveta ali vsaj koncu civilizacije, kakršno poznamo.

Izpostavili so še, da če bi se jedrska vojna začela, ni nobenega razloga, da bi se končala z napadi na vojaška oporišča. Smrtnost zaradi eksplozij in radioaktivnosti bi bila tudi zanemarljiva v primerjavi z vsemi drugimi vzroki, kot so lakota, nedostopnost pitne vode, mraz, razpad zdravstvenega sistema in podobno. 

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem