K. R. | 9. 10. 2024, 12:22

Znani slovenski intelektualec udaril po Jožetu Možini: ne boste verjeli, kaj mu očita

Alen Milavec

Miklavž Komelj je razkril, kaj je "resnični problem" pri razvpitem slovenskem zgodovinarju.

Pesnik, pisatelj in umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj je v objavi na družbenem omrežju Facebook zapisal, kaj je po njegovem "resnični problem pri  [Jožetu] Možini in njegovem obravnavanju 2. svetovne vojne na Slovenskem" in pojasnil, zakaj Možinovo delo, ki je najbolj odmevalo v knjigi Slovenski razkol, ni resno zgodovinopisje.

V Možinovi knjigi večinoma avtentično gradivo, vendar ... 

Kot je zapisal Komelj, sam ne meni, da je resnični problem "to, kar histerično trdijo nekateri, češ da človek laže", čeprav je ob tem dejal, da je Možina "skrajno enostranski in pristranski, skrajno tendenciozen". V nadaljevanju je zapisal, da je v njegovi knjigi "kljub vsemu objavljeno vsaj večinoma avtentično gradivo" in da ga verjetno v tem smislu vodi "neka želja po poštenosti, da nekaterih stvari ne bi skrivali".

Ob tem je dodal, da je bila zgodovina 2. svetovne vojne na naših tleh res krvava in travmatična, in to je po njegovih besedah treba priznati.

Miklavž Komelj

Miklavž Komelj

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Ampak večino teh travmatičnih stvari je resno zgodovinopisje povsem normalno vključevalo v svoje obravnave vsaj že v 80. letih minulega stoletja; te travmatične stvari se sploh niso tajile, o tem se je takrat že normalno govorilo. Odkar se je prebudil zgodovinski revizionizem, pa o njih ne znamo več normalno govoriti," je poudaril Komelj in dodal, da ni prav ignorirati takšnih ali drugačnih zgodovinskih dejstev, naj so še tako travmatična.

Možinovo delo označil kot "žurnalizem za nazaj"

A ob tem se je vprašal, zakaj Možinovo delo kljub vsemu nikakor ni resno zgodovinopisje in si hkrati odgovoril, da to ni zaradi stvari, ki jih navaja, temveč zaradi strukture. Ob tem je navedel analizo Rastka Močnika, ki po njegovih besedah zelo natančno razloži, kakšna je razlika med resnim zgodovinopisjem in zgodovinskim revizionizmom. 

Jože Možina s knjigo Slovenski razkol.

Jože Možina s knjigo Slovenski razkol.

Alen Milavec

"Če zgodovinopisje poskuša razumeti in razložiti zgodovinske procese, se zgodovinski revizionizem vzpostavlja kot 'žurnalizem za nazaj'," je pojasnil in poudaril, da je Možinov pristop k zgodovini je v strukturnem smislu točno to - žurnalizem za nazaj. "V bistvu je to isto, kot če bi šli brat medvojne številke časopisa Slovenski dom." 

"Zato kontroverzna Možinova knjiga Slovenski razkol, čeprav v njej zbranega gradiva ne bi smeli ignorirati, tako kot ne smemo ignorirati starih časopisov, v odnosu do razumevanja 2. svetovne vojne na Slovenskem pomeni intelektualno regresijo," je zaključil.

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja