J. B./STA | 20. 3. 2023, 16:31

Kaj se dogaja v Ljubljani? Protestniki spet na ulicah, tokrat so zasedli prostor pod Mestno hišo (preverite, zakaj)

Borut Živulović/Bobo

Središče slovenske prestolnice so vnovič zasedli nezadovoljni državljani.

V Sloveniji so v zadnjem obdobju precej v modi javni protesti. Eden takšnih se je v ponedeljek v popoldanskih urah začel v Ljubljani, protestniki so se zbrali pred Mestno hišo, kjer ima svoje prostore Zoran Janković. Prav župan slovenske prestolnice je glavna tarča protestnikov pod vodstvom stranke ljudstva za otroke in družine, ki ga vodi Aleš Primc, poroča N1.

Protest pred Mestno hišo so poimenovali 'Proti nedemokratičnim metodam župana'.

Protest je, kot rečeno, uperjen proti Zoranu Jankoviću, v stranki pa ob tem omenjajo tudi zdravnike in čisto pitno vodo. V stranki nasprotujejo gradnji kanalizacijskega kanala C0 prek vodovarstvenega območja.

Trdijo, da Mestna občina Ljubljana za gradnjo nima okoljevarstvenega soglasja. S protestom želijo opozoriti tudi na "čedalje večji kaos" v Zdravstvenem domu Ljubljana.

"Janković je krivec za klavrno stanje"

Aleš Primc je v nagovoru izpostavil boj za čisto vodo in poudaril, da je hiter dostop do zdravnikov nujen, poroča N1, ki ob tem citira tudi organizatorja protesta: "Krivec za klavrno stanje je župan Janković. V teh dneh se borimo za čisto pitno vodo."

Protesta sta se udeležila tudi vidna člana SDS Branko Grims in Aleš Hojs, ki je nedavno prevzel funkcijo predsednika mestnega odbora SDS Ljubljana. Pred tem je ljubljanski odbor vodil Anže Logar, slednji se je novembra lani zaradi slabega rezultata na lokalnih volitvah umaknil iz mestne politike.

Bobo

Hojs: "Imamo rešitev"

Hojs je zbranim dejal, da ne nasprotujejo ureditvi odvajanja kanalizacijskih vod, so pa proti izgradnji kanala preko vodovarstvenega območja. "Imamo rešitev. Potrebno je rekonstruirati in povečati čistilno napravo Brod, ukiniti del kanala C0, ki poteka preko vodovarstvenega pasu. Nadaljujemo na lokaciji, kamor se že iztekajo vode iz levobrežnega sistem ljubljanske kanalizacije."

Žiga Živulovič jr./Bobo

Iz županovega urada so sporočili, da župan Janković medije jutri poziva na tiskovno konferenco, na kateri bo komentiral aktualno dogajanje.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu