STA/P.M. | 28. 1. 2023, 12:40

Se je pred torkom pametno čimprej odpraviti na bencinsko črpalko?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Kaj se nam obeta tokrat in kako se pripraviti na novo regulacijo cen bencina in dizla?

V torek se bodo znova spremenile regulirane cene dizla, bencina in kurilnega olja. Kot vedno doslej, so na Financah izračunali, da nas 31. januarja – če vlada ne bo spremenila uredbe, ki določa cene goriv – čaka že tretja zaporedna podražitev. Vendar pa ta tudi tokrat v primerjavi z veljavnimi cenami ne bo velika, povzema N1.

Kot ocenjuje novinar Jure Ugovšek, naj bi se na bencinskih servisih ob regionalnih cestah bencin tokrat podražil za približno šest centov in bo zanj treba odšteti okoli 1,35 evra za liter. Višje bodo tudi cene dizla, liter dizla naj bi se podražil za okoli pet centov in bo stal 1,53 evra za liter. Za okoli šest centov na liter se bo podražilo tudi kurilno olje, ki naj bi po novem stalo 1,17 evra za liter.

Bobo

50 litrski rezervoar se bo tako podražil za dobra dva evra, za bencinskega boste tako z 31. januarjem odšteli dobrih 67 evrov, za dizelskega pa dobrih 76 evrov.

14-dnevno povprečje cen mineralnih naftnih derivatov

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Ob tem so zunaj območja avtocest in hitrih cest marže trgovcev omejene. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ