J. Z. | 8. 9. 2022, 10:29

Kako je na pogorišču na Krasu mesec in pol po požaru? Poglejte si to izjemno gesto domačinov!

Bobo/Ervin Čurlič/fotomontaža

Prebivalci kraških vasi so poleti preživljali pravi pekel. Narava počasi okreva, prebivalci pa so se na prav poseben način zahvalili vsem, ki so jim priskočili na pomoč v težkih časih.

Narava je že začela celiti rane, spomini na največji požar v zgodovini Slovenije pa so še zelo živi. V Kostanjevici na Krasu, kjer je bil v času požarov med intervencijo štab reševalcev, na požrtvovalno delo gasilcev in pripadnikov civilne zaščite spominjajo izobešene majice sodelujočih.

Predsednik krajevne skupnosti Kostanjevica na Krasu Žarko Trbižan je pojasnil, da so dekleta v vasi dobila idejo, da bi v spomin na veliko požrtvovalnost prostovoljcev zbirali majice tistih, ki so jim pomagali, je poročala TV Slovenija. "Najprej so slekle enega gasilca, nato drugega ... doslej smo jih zbrali že več kot 550," je dejal. 

Ervin Čurlič /Regijski štab CZ za severno Primorsko

Ljudje na Krasu se trudijo, da bi, kakor lahko, pomagali pri zbiranju sredstev za obnovo in okrevanje. Giulia Sandrin z Opatjega sela bo spomine, ujete v objektiv, zbrala v knjigi, ki bo dvojezična, saj požar po njenih besedah ne pozna meja. Ves izkupiček od prodaje knjig bo namenjen okrevanju Krasa. "Prostovoljci so srčno povedali, kako so doživeli tako težko izkušnjo," je dejala. 

Bobo

Ljudje si bodo kmalu opomogli, narava pa bo potrebovala več časa, saj bo sanacija dolgotrajna. Prve aktivnosti bodo stekle na Cerju in nad Mirnom, koliko let pa bo vse skupaj trajalo, pa je nemogoče napovedati. "Gotovo bo trajalo več let, da se intenzivna dela obnove opravijo," je dejal Boštjan Košiček iz območne službe Zavoda za gozdove. 

Župan najhuje prizadete občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar je pojasnil, da so po zadnjih informacijah zbrali nekaj čez 60.000 evrov denarne pomoči za sanacijo. "Trentuno ta sredstva še niso porabljena, saj je sanacijski program še v pripravi," je pojasnil. 

Bobo

Pomoči države sicer še niso prejeli. "Pripravili smo nabor ukrepov, s katerimi bi preventivno ravnali v primeru prihodnjih požarov, zdaj pa čakamo na odgovor vlade," je pojasnil župan. Dodal je, da so v okviru sanacije doslej odstranili ves les, ki so ga posekali med intervencijo. "Narava se prebuja in intenzivno zeleni. Vrnili pa so se tudi turisti," je dodal. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije