16. 7. 2022, 18:05 | Vir: STA

Kako oživiti zaledje Slovenske Istre: tu je IDEJA!

Profimedia

Slovenska obalna mesta so te dni polna tako domačih kot tujih turistov, a le redki se podajo v raziskovanje zalednih primorskih krajev in vasic. Kako to spremeniti?

Z Obale želijo prek kolesarskih poti popeljati turiste v zaledje Istre.

Projekt Oživimo podeželje pod okriljem LAS Istre je osredotočen na rekreacijsko infrastrukturo. Med drugim na Kraškem robu pripravljajo park za gorsko kolesarjenje.

Vodja projekta pri občini Koper Uroš Jelenovič je nedavno tudi predstavil načrtovani park za kolesarje, ki si želijo adrenalinskih spustov v naravnem okolju.

Profimedia

Stare in nove adrenalinske proge

Na 123 hektarjih na pobočju Tinjana nad Ospom nameravajo v prvi fazi urediti 13 kilometrov prog, najprej pa bodo legalizirali obstoječe. Do konca leta se želijo dogovoriti z lastniki zemljišč in pripraviti zahtevano dokumentacijo.

Na drugi strani doline, na širšem območju Kraškega roba, so obnovili 70 plezalnih poti, v prihodnje jih bodo še 80. Očistili in znova označili so tudi pet tematskih pohodniških stez.

Naslednja prireditev v okviru projekta bo 15. in 16. avgusta kolesarski maraton. Udeleženci bodo na poti obiskali lokalne ponudnike hrane, pijače in drugih izdelkov, ki so zanimivi za turiste.

Zaledna vasica Korte nad Izolo.

Zaledna vasica Korte nad Izolo.

Marijana Podhraški

Eden glavnih ciljev je prav predstavitev zanimivosti notranjosti Slovenske Istre. Načrtov še niso časovno opredelili, vendar bodo prizadevanja nadaljevali tudi po letu 2023, ko se bo projekt Oživimo podeželje uradno končal.

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec