11. 9. 2022, 11:18

Kakšen bo slovenski scenarij ob možnem rekordnem skoku cen elektrike in plina?

Profimedia/Bobo/fotomontaža

V luči energetske krize, ki jo je povzročila vojna v Ukrajini, večina evropskih držav pred zimo pospešeno pripravlja ukrepe za zaščito svojih državljanov in podjetij. Kako je pri nas?

Vprašanje o ukrepih za obvladovanje energetske krize je v ospredju Evropske unije. Tako naj bi tudi slovenski poslanci že v kratkem obravnavali paket energetske zakonodaje, ki ga je vlada pripravila za upravljanje v primeru eskalacije na trgu električne energije in zemeljskega plina.

V obvladovanje kriznih razmer z novelo zakona

S predlagano novelo zakona o oskrbi s plini se zaradi povečanih tveganj v dobavni verigi zemeljskega plina predvideva dodatna zaščita gospodinjskih odjemalcev plina, malih poslovnih odjemalcev in skupnih gospodinjskih odjemalcev. Šlo naj bi za nadomestno oskrbo s plinom in elektriko.

Predlog interventnega zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo medtem vladi omogoča, da v primeru motenj pri oskrbi z elektriko in plinom razglasi višjo ali nižjo stopnjo tveganja.

Nižja stopnja bo pomenila pripravo na krizo, višja pa krizno stanje, zaradi česar bo treba izkoristiti vse nacionalne potenciale za proizvodnjo električne energije in toplote.

Bobo

Tudi o zadolževanju na energetskem področju

Medtem bodo na seji odbora DZ za finance obravnavali tudi predlog zakona o poroštvu Slovenije za obveznosti iz naslova kreditov. Če bi bilo potrebno, bi se ti najeli za zagotavljanje likvidnosti na organiziranih trgih električne energije ter emisijskih kuponov in obveznosti iz nakupa dodatnih količin zemeljskega plina izven trga EU.

Cilj predloga zakona o poroštvu države bi bil omogočiti podjetjem Gen energija, Holding Slovenske elektrarne ter Geoplin dostop do likvidnih obratnih sredstev z državnim poroštvom oziroma dostop do tretjih trgov.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu