J. Z. | 9. 8. 2022, 11:49 | Vir: STA

Kakšna jesen nas čaka ob najbolj NALEZLJIVI različici omikrona doslej? Imamo dva scenarija

Profimedia/fotomontaža

Število okužb znova narašča, zato se pristojni pripravljajo na zahtevne mesece, ki so pred nami. Vse kaže, da se bomo vsaj hitremu samotestiranju težko izognili.

Posvetovalna skupina, ki jo vodi Mario Fafangel, je pripravila dva scenarija obvladovanja epidemije covida-19 v jeseni, ko se bodo učenci vrnili v šolske klopi. V prvem primeru bi se otroci samotestirali v domačem okolju, to pa bi bilo priporočeno tudi tistim, ki imajo simptome okužbe ali pa so bili v stiku z okuženo osebo. 

Prvi scenarij bo veljal, če bo prevladovala različica koronavirusa, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini ne povzroča težjega poteka covida-19, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje. Gre za scenarij, ki je ob trenutnih epidemičnih razmerah že v veljavi, poroča STA. 

V primeru slabšega scenarija hitro testiranje za vse

V primeru drugega scenarija pa v posvetovalni skupini priporočajo, da se samotestiranje v vzgoji in izobraževanju na domu razširi na vse posameznike in naj se obvezno izvaja vsaj enkrat na teden.

Drugi scenarij bi v veljavo stopil v primeru naglega širjenja različice koronavirusa, ki bi povzročila težji potek covida-19 v tako visokem deležu, da bi brez dodatnih javnozdravstvenih ukrepov nastopila preobremenitev zdravstvenega sistema na vseh ravneh.

Če bi vlada sledila priporočilu stroke, bi komplete za testiranje v obeh primerih s kartico zdravstvenega zavarovanja vsi lahko prevzeli v lekarnah, še poroča STA. 

Hitro nalezljiv virus 

Prevladujoča varianta koronavirusa BA.5 je ena najbolj nalezljivih različic doslej, piše healthcare.utah.edu.

Virus je postal bolj učinkovit pri napadanju imunskega sistema, zato narašča število okužb, tako po svetu kot v Sloveniji. 

Po podatkih sledilnika je v Sloveniji več kot 21.000 aktivnih primerov okužb. Samo v ponedeljek so odkrili 2402 primera novih okužb. 

"Vsaka od različic je postala naprednejša pri prenosu na prebolevnike ali cepljene," je pojasnil virolog z Univerze v Utahu Stephen Goldstein. Tudi tisti, ki so bili že cepljeni in so pred časom preboleli eno od prejšnjih različic, se lahko namreč okužijo z BA.5.

"Pomembno pa je, da ljudje razumejo, da jih cepljenje ubrani pred hujšim potekom bolezni," je spomnil Goldstein. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec