J. B. | 7. 2. 2023, 10:02

Kakšne bi bile posledice silovitega potresa v Sloveniji? Študija razkrila skrb vzbujajoče podatke

Profimedia/fotomontaža

Smo v naši državi pripravljeni na uničujoče tresenje tal? Zdi se, da ne ravno najbolj ...

Medtem ko se v Turčiji in Siriji soočajo s katastrofalnimi razsežnostmi uničujočega potresa, ki je terjal že več kot 4300 življenj, se marsikdo v Sloveniji sprašuje, kako dobro je naša država pripravljena na tako silovito tresenje tal. Študija fakultete za gradbeništvo in geodezijo je razkrila podatke, ki bi nas, roko na srce, morali skrbeti.

V Sloveniji je potresno ogroženih kar okrog 100.000 stavb! 

"Pri nas je približno 100.000 stavb oziroma delov stavb, ki na dolgi rok ne dosegajo sprejemljivega potresnega tveganja, kar pomeni, da bi jih morali v določenem obdobju obnoviti oziroma nadomestiti," je za 24ur povedal Matjaž Dolšek s fakultete za gradbeništvo in geodezijo in dodal, da bi podobno močan potres, kakršnega so leta 2020 doživeli na sosednjem Hrvaškem, v Sloveniji povzročil gromozansko škodo.

"Naredili smo simulacijo s podobno magnitudo, kot je bila v Petrinji, in ocenili, da bi neposredna škoda, ki bi nastala na stavbah leta 2020 v Ljubljani, znašala približno 10 milijard evrov. Ko smo naredili simulacijo ljubljanskega potresa iz leta 1895 z magnitudo 6,1, je bilo izpostavljenih od 170 do 300.000 objektov na tem geografskem področju."

Ni možnosti, da bi prišlo do tako močnih potresov

Tako močan potres kot v Petrinji bi po rezultatih simulacije pri nas zahteval okrog 500 žrtev. V ljubljanski občini bi brez strehe nad glavo ostalo skoraj 12.000 ljudi, kar sedem stolpnic bi bilo smotrno porušiti, začasno bi bilo brez doma več kot 70.000 ljudi.

V Sloveniji bi za utrditev potresno najbolj ogroženih stavb potrebovali med 2,5 in 6 milijard evrov.

Dolšek opozarja, da se premalo zavedamo, v kakšnih stavbah dejansko živimo, zaradi tega pa dejansko ogrožamo svoja življenja. Če bo nekoč prišlo do tako močnega potresa, bo po toči zvoniti prepozno. Toda Gregor Rajh iz ARSO je poudaril, da pri nas vendarle "ni možnosti, da bi prišlo do tako močnih potresov kot v Turčiji".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol