L. PA. | 15. 6. 2024, 07:00

Pozor, to storitev vam Pošta Slovenije lahko dodatno zaračuna

Bobo

Morda tega niti ne boste opazili, vendar ...

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da kljub vsesplošni razširjenosti kartičnih plačil v nekaterih poslovalnicah Pošte Slovenije ni smiselno plačevati s kartico, saj pošta ne omogoča kartičnih plačil, ki bi bila za uporabnika brezplačna.

"Težava je v tem, da se ponekod na Pošti Slovenije plačila s kartico obravnavajo kot dvig gotovine preko POS-terminala. To storitev pa lahko banka, ne pošta, svojim uporabnikom zaračuna," so razložili.

Kolikšno nadomestilo vam bodo zaračunali, ni odvisno od Pošte Slovenije, temveč od banke oziroma drugega ponudnika plačilne kartice.

Višino nadomestila najdete v ceniku svoje banke ali ponudnika kartice, so pa nadomestila zelo različna, lahko so določena tudi v odstotkih. Na primer en odstotek vrednosti transakcije, določeni so lahko tudi najmanjši in najvišji zneski – na primer v razponu med 2,5 in 15 evra.

Morda vas zanima tudi:

Vedno preverite, ali bo plačilo s kartico brezplačno

Da bi se temu izognili, pri Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da pri okencu preverite, ali se bo plačilo na POS-terminalu štelo za dvig gotovine in vam bo posledično vaša banka zaračunala nadomestilo. Pošta Slovenije na to sicer opozarja z napisi ob okencih, a se ti zlahka spregledajo, zato bo neposredno vprašanje najbolj zanesljivo.

V veliko poslovalnicah plačila s kartico ne obravnavajo kot dvig gotovine, a če vam povedo, da ga in boste morali plačati nadomestilo, je najbolje, da namesto tega plačate z gotovino. Poslovalnic, ki svojim uporabnikom ne omogočajo brezplačnega plačevanja s karticami, je k sreči vse manj, še navaja Zveza potrošnikov Slovenije.

Novo na Metroplay: Z Manco Trampuš o ustvarjanju s Koala Voice in vlogi pojoče krave