T. R. K. | 11. 7. 2024, 14:45

Kdo je kriv za smrt 7-mesečnega dojenčka na Goričkem? Policija odvzela prostost osebi, ki je ...

Profimedia

V primeru tragične smrti dojenčka, ki je z družino živel na Goričkem, je bila podana kazenska ovadba zoper fizično osebo. 

Kot smo poročali, je letos sredi februarja bil v urgentni center Splošne bolnišnice Murska Sobota pripeljan z reševalnim vozilom sedemmesečni dojenček, ki je kljub oživljanju umrl. Svojci naj bi po besedah zdravnika, ki je spremljal otroka v bolnišnico, poklicali reševalno službo, ker je bil otrok neodziven, poleg tega pa ni dihal. Otroka so oživljali med vožnjo v bolnišnico in v urgentnem centru, vendar zaman - po eni uri so potrdili njegovo smrt, poroča Vestnik. Dojenček je imel ob smrti izjemno nizko telesno težo. 

N1 sedaj poroča, da je preiskava končana. Na policijski upravi Murska Sobota so za N1 potrdili, da so zoper fizično osebo podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje povzročitev smrti iz malomarnosti. Za to je sicer zagrožena kazen od šestih do petih let. Niso razkrili drugih podrobnosti zaradi varstva osebnih podatkov. 

Bobo

O rojstvu otroka starši niso oddali uradne prijave

Spomnimo, da so februarja pristojni po smrti dojenčka obvestili policijo, socialno službo in zdravnico v Zdravstvenem domu Murska Sobota, saj je šlo za nenadno smrt, prav tako pa je bil otrok kahektičnega videza, saj je izgledal izčrpan in oslabel. Odredili so tudi sodno obdukcijo in opravili pogovor s kriminalistom. So pa v bolnišnici povedali, da o vzrokih za smrt malčka ne morejo govoriti, ker nimajo poročila sodne obdukcije. 

Sedemmesečni dojenček je z družino živel na Goričkem, patronažna služba pa ni bila obveščena o nosečnosti in rojstvu otroka, ker starši niso oddali uradne prijave. Po nenadni smrti dojenčka je Center za socialno delo sklical timski sestanek. Zbral je poročila ustanov, ki so sodelovale z družino in opravil pogovore s sorodniki, ki so povedali, da niso opazili, da bi bilo kaj narobe. 

Februarja je center vložil na sodišče tudi predlog za izvajanje nadzora nad izvrševanjem starševske skrbi, na podlagi katerega je sodišče tudi izdalo začasno odredbo. Družino so tedensko spremljali v okviru ukrepov za varstvo koristi otrok, družini pa zagotavljali pomoč in podporo. Zaradi nenadne smrti otroka je ravnanje centra sicer obravnavala tudi socialna inšpekcija.

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac