T. R. K. | 21. 6. 2024, 17:08

Med politiki je završalo: s čim je razburil minister Boštjančič? Mesec: "Verjamem, da izjave obžaluje"

Bobo/Žiga Živulović jr.

Minister Boštjančič je v intervjuju za Politico razburil z izjavami, na katere so se že odzvali nekateri politiki. 

V intervjuju za portal Politico je podpredsednik vlade in finančni minister iz vrst Gibanja Svoboda Klemen Boštjančič dejal, da bi Slovenija lahko sodelovala s skrajno desno francosko vlado, če bo na predčasnih parlamentarnih volitvah v Franciji 30. junija zmagal skrajno desni Nacionalni zbor. Do nedavnega ga je vodila Marine Le Pen. Dejal je, da so odnosi med finančnimi ministri EU veliko bolj odvisni od osebnostnih značajev kot od osebnih političnih prepričanj. 

Predsednik vlade Robert Golob je sicer v času kampanje pred evropskimi volitvami dejal, da se mora Evropa upreti desnim populistom. Ocenil je tudi, da desni populizem ogroža temeljne vrednote demokracije in razbija Evropo. Videti pa je, da se Boštjančič s tem ne strinja, saj med drugim pravi, "da ne verjame, da bodo volitve in politični obrat v desno imeli negativne posledice." 

STA

Izjavo komentirala Tanja Fajon in Luka Mesec

Za N1 je izjavo Boštjančiča komentirala Tanja Fajon, ki je povedala, da "če ministrstva za finance ne skrbi vzpon skrajne desnice v Evropi, njo kot ministrico za zunanje in evropske zadeve to zelo skrbi." Ob tem je med drugim dejala, da je "vzpon skrajne desnice zaušnica demokraciji, grožnja stabilnosti, in negotovost za spopadanje s podnebnimi spremembami." Za N1 je navedbe Boštjančiča komentiral tudi Luka Mesec. V izjavi je poudaril, da "verjame, da minister Boštjančič te izjave že obžaluje."

Kako odgovarjajo na ministrstvu za finance? 

Na ministrstvu so za N1 povedali, da intervju ni bil avtoriziran. Med drugim so dejali, da je Boštjančič prepričan, da mora kot minister zasledovati predvsem interese Slovenije in je to mogoče samo tako, da sodeluje z vsemi ministrskimi kolegi, ne glede na njihovo politično pripadnost in je bila v tem kontekstu rečena tudi njegova izjava glede francoske desnice. "Minister se ni opredeljeval do sprejemljivosti politike in vrednot, ki jih zagovarja Marine Le Pen, saj kot liberalec takšnih vrednot ne deli," so izpostavili. 

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca