L. PA. | 5. 7. 2024, 08:00

Kako kleti in nekdanji poslovni prostori lahko postanejo stanovanja? Mestna občina Ljubljana odgovarja

Instagram/domozlom

Gre za prostore, ki niti približno ne omogočajo dostojnega bivanja, a so se v zadnjem času razpasli po prestolnici in se oddajajo ali prodajajo za oderuške cene.

Pred kratkim smo poročali o porasti kletnih in pisarniških prostorov, spremenjenih v stanovanja, ki se predvsem po prestolnici množijo kot gobe po dežju. Kar nekaj jih je na Brilejevi ulici v Dravljah, redkokateri lastnik pa se je pri tem zares potrudil s prenovo v bivalni prostor, večinoma gre za pisarne, v katere je na silo vrženo pohištvo.

Poseben problem so na isti ulici tudi kletni prostori, spremenjeni v garsonjere. Gre za stanovanja, ki so v hišniških oziroma skupnih prostorih blokov, do koder se dostopa iz garaž, nimajo pa niti enega okna in nasploh ne omogočajo dostojnega bivanja.

Najnovejši primer tovrstnega stanovanja, ki se oddaja za kar 400 evrov mesečno, je ravno te dni objavil Instagram profil @domozlom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by domozlom (@domozlom)

Na Mestno občino Ljubljana smo se že pred časom obrnili z vprašanjem, kako je s pridobitvijo uporabnih dovoljenj za spremembo namembnosti tovrstnih prostorov. Dobili smo odgovor Oddelka za urejanje prostora, od koder sporočajo, da uporabno dovoljenje izda upravna enota na osnovi vloge investitorja.

Pred izdajo uporabnega dovoljenja naj bi preverili, ali je poseg izveden v skladu z izdanim gradbenim dovoljenjem, če takšno dovoljenje ni izdano, pa gre pogosto za nelegalen poseg in je treba predhodno opraviti postopek legalizacije po Gradbenem zakonu GZ-1.

Mestna občina Ljubljana pa lahko izda mnenje o skladnosti s prostorskim aktom, če investitor zaprosi zanj. Takšno mnenje je treba predložiti upravni enoti skupaj z dokumentacijo za izdajo gradbenega dovoljenja.

Morda vas zanima tudi:

Nadzora na občini ne opravljajo

"Prav tako preverimo, ali je morebitna sprememba kletnih prostorov ali podstrešnih prostorov v stanovanjsko namembnost glede na veljavne prostorske planske akte, sploh dopustna. Če je, takšno mnenje lahko izdamo.

V večstanovanjskih objektih, kjer gre za etažno lastnino, so poleg mnenja mestne občine pomembna tudi soglasja drugih etažnih lastnikov, in sicer v skladu s stanovanjskimi predpisi. Če soglasja v ustreznem deležu lastnikov niso pridobljena, gradbenega in nato še uporabnega dovoljenja ni dopustno izdati," poudarjajo na mestni občini. Vendar pa izvajanje nadzora, ali se poslovni prostor prodaja ali oddaja kot stanovanje, žal ni v njihovi pristojnosti.
 
Na Inšpektoratu mestne občine dodajajo, da nadzor opravlja gradbena inšpekcija, ki deluje v okviru Inšpektorata za naravne vire in prostor. V 111. členu Gradbenega zakona je določen prekršek za investitorja, če uporablja ali dopusti uporabo objekta brez uporabnega dovoljenja ali v nasprotju z gradbenim oziroma uporabnim dovoljenjem. Kršitve je torej najbolje prijavljati na njihov naslov.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec