P. F. | 20. 5. 2024, 16:11

Koga ščitijo zamaskirani moški z obritimi glavami? Policija zagotavlja: Ljubljana je varno mesto!

posnetek zaslona/Instagram Slovenska obrambna straža

Število vseh obravnavanih kaznivih dejanj na območju Mestne občine Ljubljana je v letošnjem letu za okoli 8 odstotkov manjše kot leto poprej. Stanje kriminalitete se ne povečuje in je primerljivo oziroma celo manjše kot v "predkoronskem" času. 

Na družbenih omrežjih se je pojavil videoposnetek, na katerem zamaskirani moški z obritimi glavami grozijo migrantom. Posnetek je bil objavljen na Instagram profilu, imenovanem Slovenska obrambna straža (SOS), v opisu profila pa je zapisano: "Za varno Slovenijo! Mi si prizadevamo da se Slovenci in Slovenke počutijo varne!" Profil je v dveh dneh dobil več kot 2000 sledilcev.

Na posnetku moški, oblečeni v vojaška oblačila, kot razlog za svoje dejanje navedejo domnevno posilstvo 27-letnice, ki naj bi jo v Tivoliju posilili trije migranti. Na objavo in njihove trditve se je odzvala ljubljanska policija, ki je zatrdila, "da posilstva v Tivoliju ne obravnavamo niti nismo prejeli take prijave. Širjenje lažnih informacij, spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je nesprejemljivo."

"Po do sedaj izvedenem preverjanju o dogodkih, ki izhajajo iz posnetkov, nismo bili obveščeni, prav tako nismo prijeli prijave morebitnih oškodovanih oseb. Okoliščine nastanka posnetka ter njegov namen intenzivno preverjamo in bomov primeru zaznanih in potrjenih elementov kaznivih ravnanj ustrezno ukrepali. Vse, ki imajo kakršne koli informacije o ravnanjih iz konkretnega posnetka oziroma o posnetku samem, pozivamo, naj o tem obvestijo policijo," so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slovenska Obrambna Starza (SOS) (@slo.obrambna.straza)

Ljubljana je varno mesto, so zatrdili na policiji in dodali, da je število vseh obravnavanih kaznivih dejanj na območju Mestne občine Ljubljana v letošnjem letu za okoli 8 odstotkov manjše kot leto poprej. Stanje kriminalitete se ne povečuje in je primerljivo oziroma celo manjše kot v "predkoronskem" času. 

"Na splošno opozarjamo, da tako imenovane "vaške straže" ali druge podobne oblike samoorganiziranja v smislu, da bi občani sami opravljali naloge državnih organov oziroma policije, lahko predstavljajo varnostno tveganje in tudi kaznivo ravnanje, zato na Policiji izrecno nasprotujemo njihovemu ustanavljanju in njihovo delovanje skrbno spremljamo, prilagajamo ukrepe za zagotavljanje varnosti in presojamo morebitna odklonska ravnanja. Vsakršno organiziranje in zbiranje z namenom izvrševanja kaznivih ravnanj je kaznivo."

Zato bo policija vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala in presojala njihovo zakonitost in odgovornost. Poleg odgovornosti se morajo ustanovitelji teh "vaških straž" zavedati nevarnosti početja, saj bi lahko v primeru, da bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, prišlo tudi do hudih in neželenih posledic.