25. 4. 2022, 17:41

Komu je Golob pobral največ glasov?

Bobo

Med poraženci volilne bitke se je poleg očitnih tekmecev zmagovitega Gibanja Svoboda znašla tudi večina potencialnih zaveznikov. Kdo je utrpel najhujši pobeg volilnega telesa in kam so komu ušli volivci? 

Največja žrtev splošne levosredinske podpore Golobovi Svobodi je s prebegom 59 odstotkov volilnega telesa zagotovo Lista Marjana Šarca, ki ji je uspelo obdržati zgolj 16,5 odstotkov volivcev iz leta 2018.

Kot je razvidno iz grafike spodaj, sta tako LMŠ kot tudi SAB, ki je sicer uspela zadržati 47 odstotkov svojih volivcev, ostali pod parlamentarnim pragom predvsem zaradi glasov, ki so jih volivci prenesli h Golobovi Svobodi. 

uredništvo

Zanimiv je tudi pobeg volilcev iz stranke Desus, ki so se po politični krajini nekoliko bolj porazdelili.

Stranki je ostalo zvestih 17,5 odstotka volilcev, medtem ko je 39 odstotkov volilcev Desusa na nedeljskih volitvah glasovalo za Svobodo, slabih 16 odstotkov pa jih je svoj glas oddalo Janševi SDS.

Aktualnih volitev se je po zaenkrat še neuradnih informacijah udeležilo okrog 70 odstotkov volilnih upravičencev ali skoraj 300.000 volivcev več kot na zadnjih državnozborskih volitvah, ko je bila volilna udeležba 52,64 odstotna. Po deležu volivcev, ki so glasovali za Gibanje Svoboda, je takšnih, ki se prejšnjih volitev niso udeležili, 17 odstotkov.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije