Uredništvo | 3. 7. 2024, 15:13

Znano je, ali je voda v naravnih kopališčih na območju Kranja primerna za kopanje. Objavljamo rezultate

Žiga Živulovič jr./Bobo

Strokovnjaki so z vzorčenjem v vodi preverjali prisotnost dveh bakterij, ki sta pokazateljici fekalnega onesnaženja.

Iz Mestne občine Kranj (MOK) so sporočili, da rezultati prvega letošnjega vzorčenja voda v naravnih kopališčih v kranjski občini kažejo, da je kakovost kopalnih voda na njihovem območju skladna s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

MOK

Iskali prisotnost dveh različnih bakterij

MOK sicer kakovost kopalnih voda na treh kopališčih spremlja dvakrat letno. In sicer so to Čukova jama v Naravnem rezervatu glinokopnih bajerjev z okolico na Bobovku, Sava na Savskem otoku pri Supernovi in Kokra pri Kosorepu, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kranjska izpostava Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je prvo vzorčenje kopalnih voda opravila 18. junija. V odvzetih vzorcih so preverjali prisotnost dveh bakterij - intestinalni enterokoki in Escherichia coli ozirom E.coli.  

MOK

Kaj so pokazali rezultati vzorčenja?

Obe bakteriji sta pokazateljici fekalnega onesnaženja, zanju pa je NIJZ pripravil merila za ocenjevanje primernosti kopalnih voda v naravi. V skladu s tem sta dopustni vrednosti do 1000 cfu E.coli in 400 cfu intestinalnih enterokokov na 100 mililitrov vode, so sporočili.

V Čukovem bajerju so zaznali 100 cfu bakterije E.coli in več kot 10 cfu enterokokov na 100 mililitrov, v Savi na Savskem otoku so zaznali 450 cfu bakterije E.coli in 80 cfu enterokokov, v Kokri pri Kosorepu pa 200 cfu bakterije E.coli in 50 cfu enterokokov.

Rezultati vzorčenja tako kažejo, da je voda na vseh treh omenjenih kopalnih območjih primerna za kopanje

Novo na Metroplay: Natalija Verboten o vrnitvi med poskočne ritme, družini in iskanju pomoči