17. 9. 2024, 20:48 | Vir: STA

Kranjski zdravstveni dom kljub dodatnim prostorom v prostorski stiski (FOTO)

Tinkara Zupan/STA

Po sporih z zasebno kliniko so končno odprli nove prostore treh ambulant družinske medicine, a to je še vedno premalo. Zdravniki se selijo od ene do druge ambulante ter čakajo, da te prenehajo z delom.

V kranjskem zdravstvenem domu so ob svetovnem dnevu varnosti pacientov uradno predali namenu nove prostore treh ambulant družinske medicine. S tem se vsaj delno zmanjšuje prostorska stiska zdravstvenega doma, ki iz leta v leto širi svoje programe in povečuje število zaposlenih.

Kranjski župan Matjaž Rakovec in direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura sta uradno odprla nove prostore treh ambulant družinske medicine.

Kranjski župan Matjaž Rakovec in direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura sta uradno odprla nove prostore treh ambulant družinske medicine.

Tinkara Zupan/STA

Po sporu z zasebno kliniko so prostori končno na voljo

470 kvadratnih metrov prostorov v prvem nadstropju prizidka zdravstvenega doma so v Kranju od zasebnega lastnika za 1,36 milijona evrov kupili junija lani. Ob tem se je pojavil spor s Kliniko Golnik, ki je omenjene prostore najemala za diabetološko in antikoagulacijsko ambulanto. Ker klinika ni uspela najti drugih prostorov v Kranju, je bila prisiljena dejavnost preseliti v matične prostore na Golnik, Zdravstveni dom Kranj pa je lahko aprila začel preurejati prostore.

Tako so videti novi prostori v Zdravstvenem domu Kranj.

Tako so videti novi prostori v Zdravstvenem domu Kranj.

Tinkara Zupan/STA

Kljub dodatnim prostorom v prostorski stiski

V glavnini novih prostorov so uredili tri ambulante družinske medicine in manjšo predavalnico, v manjšem delu kupljenih prostorov pa bo do leta 2027 še deloval zasebni očesni center. Ko se bo izselil, bodo na njegovem mestu uredili še dve ambulanti družinske medicine. Doslej so za nakup in ureditev prostorov skupaj namenili 1,7 milijona evrov, ki jih je zagotovil Zdravstveni dom Kranj kot organizacijska enota Osnovnega zdravstva Gorenjska.

Odprli so nove prostore treh ambulant družinske medicine.

Odprli so nove prostore treh ambulant družinske medicine.

Tinkara Zupan/STA

V nove prostore bodo preselili obstoječe ambulante družinske medicine, s čimer se bo sprostil prostor za širitev pediatričnega oddelka, kjer so bili doslej brez ene ambulante in se je morala zdravnica seliti od ene do druge ambulante ter čakati, da so te prenehale z delom, je prostorsko stisko opisala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura.

Lilijana Gantar Žura

Lilijana Gantar Žura

Tinkara Zupan/STA

Kot je izpostavila, so ustrezni prostorski pogoji pomembni tako za kakovostno oskrbo bolnikov kot za dobro počutje zaposlenih na delovnem mestu. Trenutno pa se v nekaterih dejavnostih soočajo z neustreznimi pogoji, primorani so najemati prostor tudi na drugih lokacijah, pri čemer so težave, ker veliko stavb ni ustrezne namembnosti.

V kranjski občini nujno potrebujejo še več prostorov za zdravstvo

Kot je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec, skupaj z Zdravstvenim domom Kranj in Osnovnim zdravstvom Gorenjska ves čas iščejo različne možnosti za nakup ali najem dodatnih prostorov. Občina je bila prejšnji mesec blizu nakupa prostorov Zavarovalnice Triglav, vendar se je izkazalo, da ni ustreznega uporabnega dovoljenja za zdravstveno dejavnost.

Matjaž Rakovec

Matjaž Rakovec

Tinkara Zupan/STA

V Osnovnem zdravstvu Gorenjska pričakujejo, da bo v nadaljnjih dveh letih na območju Kranja treba rešiti prostorsko vprašanje namestitve še za najmanj devet družinskih ambulant, pet zobnih ambulant, pet timov fizioterapije in en dodatni tim razvojne ambulante. Prostorsko problematiko naj bi reševali s pomočjo satelitskega urgentnega centra in z javno-zasebnim projektom Severnih vrat. Rakovec je prepričan, da bi k rešitvi problema doprinesla tudi izgradnja nove regijske bolnišnice v Kranju, saj bi se tako izpraznili prostori Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj.

Povečali število pogramov in zaposlenih

Kot je opozorila, stiska še naprej ostaja velika, saj so v Zdravstvenemu domu Kranj v zadnjih 17 letih močno povečali število programov in za štirikrat tudi število zaposlenih. Poleg tega je tudi obravnava bolnikov danes povsem drugačna kot pred desetimi leti, saj so vse obravnave bolj celostne.

Kljub dodatnim prostorom so v prostorski stiski.

Kljub dodatnim prostorom so v prostorski stiski.

Tinkara Zupan/STA

Na dobri poti pa so v Kranju tudi kar se tiče zagotavljanja kadrov, saj imajo trenutno 12 specializantov družinske medicine in dva urgentne medicine. Zgolj v letošnjem letu se je število zaposlenih povečalo za 129, je povedala Gantar Žurova in pojasnila, da so dobili nove programe, razširil se je center za krepitev zdravja, povečala se je patronažna služba, dobili so novo ambulanto družinske medicine, prevzeli zobozdravstveni ambulanti dveh koncesionarjev in razširili fizioterapijo.