K. R. | 4. 10. 2024, 07:00

Saj ni res, pa je: kontroverzni Slovenec slovenski grb povezal s hudičem in predstavil "novo" zastavo

Profimedia/Božidar Kolar/STA/fotomontaža

Naš nacionalni simbol bi poslal na "smetišče zgodovine" in ga zamenjal z lastno popačeno različico.

Kontroverzni nekdanji major slovenske vojske Ladislav Troha, ki se s svojim društvom Gibanje OPS in širjenjem bizarnih teorij zarot že več let trudi pritegniti pozornost slovenske javnosti, pri tem pa očitno ne izbira sredstev, se je tokrat lotil predelave slovenskega grba in zastave, ki po njegovem vsebujeta "kodo uničenja". Zato je na Facebooku predstavil "novo" zastavo z vertikalno trobojnico in grbom, ki namesto šesterokrakih zvezd vsebuje ... tri srčke!

Žiga Živulovič jr./Bobo

Po razvpitem javnem zbiranju denarja, s katerim naj bi društvo Ladislava Trohe plačevalo odvetnike, ki bi zastopali tiste, ki naj bi bili poškodovani zaradi cepljenja proti covidu-19, se je Troha lotil novega bizarnega projekta - predstavitve in izbiranja "novega" slovenskega grba in zastave, ki naj bi ju bilo po njegovih besedah "nujno začeti čim prej uporabljati". Predstavil je več slabo oblikovanih različic, na Facebooku pa je zanje glasovalo nekaj deset njegovih sledilcev.

Slovenski grb povezuje s simbolom hudiča

"Koda uničenja" se po njegovem v slovenskem grbu kaže v treh šesterokrakih zvezdah, ki naj bi, kot je zapisal, simbolizirale število 666. "Stara obstoječa simbola, zastava in grb sta simbola propadajoče Slovenije in stare zanikrne oblastniške strukture, ki mora s simboloma vred na smetišče zgodovine," je med drugim dejal v svojih objavah in dodal, da bodo "novi" grb in zastavo v društvu uporabljali "kot simbol za svoje delo".

Zvezde je Troha zamenjal s tremi srci, ki pa jih oblikovalec v zastavo ni vstavil s transparentnim ozadjem, prav tako pa se ni potrudil, da bi izbral enak odtenek modre barve, zaradi česar je na "zmagovalni" zastavi za zlatimi srci viden tudi obris temno modrega kvadrata.

Troho moti tudi to, da ima slovenski grb le dve vijugi, ki ponazarjata morje in reke (sam je sicer napačno trdil, da naj bi vijugi na slovenskem grbu predstavljali "samo reke in jezera, morja pa ne", kar nakazuje, da ne pozna uradne simbolike grba, kot je pojasnjena v slovenski ustavi), zato je v grb dodal še eno vijugo

Ladislav Troha in numerologija

Če se na tej točki zdi, da vse skupaj ne bi moglo biti bolj bizarno, se je Troha nazadnje lotil še seštevanja. Seštel je "tri glave Triglava, tri zvezde nad Triglavom in dve vijugi za vode" in dobil število osem, ki naj bi po njegovem "usmerjalo v predvsem materialno sfero živečih pod temi simboli." Ob tem je navrgel preprosto "rešitev". Z eno dodatno vijugo bi dobil število devet, "kar pa je duhovno število in posledično bi ljudi vleklo bolj v duhovno življenje in bi hrepeneli po duhovni rasti." 

Čeprav ga očitno skoraj nihče ne jemlje resno in je v bizarnem glasovanju sodelovalo komaj kaj ljudi, je po koncu glasovanja v eni od svojih objav vehementno oznanil: "Izbrali ste, dragi rojaki, ta grb in to zastavo". Ob tem je dodal, da izbira vendarle ni končna odločitev: "Ko bo prišel čas, bomo objavili javni razpis, da bo lahko vsak predlagal, in na koncu bodo izbrane tiste tri različice s pomočjo heraldične stroke, ki bodo šle skupaj z novo družbeno pogodbo na ustavodajni referendum."

Na kakšni podlagi naj bi Ladislav Troha, ki nima nobene odločevalske funkcije, niti podpore ljudi, ki bi ga lahko kamorkoli izvolili, imel pooblastilo, da objavi javni razpis za novo slovensko zastavo in grb in razpiše ustavodajni referendum, najbrž ne ve niti on sam. Se je pa mimogrede odločil še, da bo "v podporo dobremu zdravju vsem nam in naši ljubi domovini Sloveniji" zamenjal tudi slovensko himno.

STA/Tamino Peterlinšek

Slovenske simbole in njihovo uporabo določa zakonodaja

Grb in zastava Republike Slovenije sta sicer jasno opredeljena v slovenski ustavi, nujno uporabo določa Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi, medtem ko Kazenski zakonik v drugem odstavku 163. člena določa, da se z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta kaznuje tistega, ki "javno sramoti zastavo, grb ali himno Republike Slovenije." Na podlagi tega se zdi, da bi lahko bila Troha in njegovo društvo s svojo akcijo tudi v navzkrižju z zakonom.

Če je namigovanje, da je v slovenskem grbu kodirano število hudiča iz krščanske Knjige razodetja, trditve, da sta obstoječa zastava in grb "simbola pripadajoče Slovenije", pozivanje, da je "treba stare simbole čim prej sneti z vseh mest" še sprejemljivo, je uporaba predelanih, potvorjenih in nepravilno oblikovanih različic obeh simbolov ter javno razglašanje, da bodo takšni simboli nadomestili stare, najmanj na robu zakona

Milos Vujinovic/Bobo

V Ustavi Republike Slovenije je namreč jasno zapisano: "Grb Slovenije ima obliko ščita. V sredini ščita je na modri podlagi lik Triglava v beli barvi, pod njim sta dve valoviti modri črti, ki ponazarjata morje in reke, nad njim pa so v obliki navzdol obrnjenega trikotnika razporejene tri zlate šesterokrake zvezde. Ščit je ob stranicah rdeče obrobljen. Grb se oblikuje po določenem geometrijskem in barvnem pravilu."

Uporaba grba in zastave v nasprotju z ustavo je kazniva

"Zastava Slovenije je belo-modro-rdeča slovenska narodna zastava z grbom Slovenije. Razmerje med širino in dolžino zastave je ena proti dve. Barve zastave gredo po vrstnem redu: bela, modra, rdeča. Vsaka barva zavzema po širini tretjino prostora zastave. Grb je v levem gornjem delu zastave tako, da sega z eno polovico v belo polje, z drugo pa v modro."

Profimedia

Videz slovenskih narodnih simbolov je torej določen zelo natančno, hkrati pa 26. člen Zakona o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi jasno določa, da se z denarno kaznijo nekdanjih 150.000 tolarjev (nekaj več kot 625 evrov) kaznuje pravna oseba, "če uporablja grb, zastavo ali slovensko narodno zastavo v obliki ali z vsebino, ki je v nasprotju z ustavo Republike Slovenije oziroma s tem zakonom."

Če bo torej Društvo OPS uporabljalo državne simbole, ki so v nasprotju s slovensko ustavo, jim lahko zaradi tega po slovenski zakonodaji grozi denarna kazen. Z denarno kaznijo nekdanjih 20.000 tolarjev (83,45 evra) pa se po istem členu kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, zasebnik ali fizična oseba, ki stori omenjeni prekršek. 

Novo na Metroplay: "Oglaševalci imamo ogromno odgovornost do jezika!" | Medeja Kraševec Žnidarec