Govorili smo z direktorjem nove mesnice, ki je navdušila Štajerce.
V Lenartu so 2. novembra odprli prvo mesnico v mestu. Prostore v Lena parku (nekdanji Evitel) je zasedla mesnica Čas.
Odprtje prve mesnice v Lenartu
Uradno odprtje mesnice je v poslovalnico privabilo številne domačine, ki so zaradi prevelike gneče lahko poslovalnico vstopali postopoma. Odprtja sta se udeležila tudi župan občine Lenart Janez Kramberger in župnik Marjan Pučko, ki so ga na odprtje napotili sami farani, saj so menili, da je pomembno, da blagoslovi prostore. "Da si mesar že prvi dan ne bo odrezal prsta," je povedal in požel salve smeha.
Lenartčani so nad novo mesnico navdušeni: "Stranke so zelo vesele, da je v Lenart prišla mesarija. Saj veste, v velikih trgovinah je vedno večji problem s kakovostjo mesnih izdelkov. Lenartčani so že bili malo naveličani 'slabe robe'. To so ljudje s podeželja in vedo, kaj je dobro meso. Nad našimi izdelki so res navdušeni. Kašnice, pečenice, biftek, narezki, predvsem pa meso iz tünke: ti mesni izdelki res gredo kot za med. Pa nimamo najnižjih cen, priznam. Imamo pa res kakovostne izdelke," nam zaupa direktor mesnice v Lenartu Denis Čas Podlesnik.
Vsi mesni izdelki v novi mesnici v Lenartu so s kmetije Čas, sodelujejo pa tudi z drugimi lokalnimi pridelovalci hrane in tako ponujajo še testenine, sadje, sokove, jogurte, sire, potice, kruhe ... "To vse prihaja z okoliških kmetij. Tudi v Spodnji Kungoti imamo prodajalno in ponujamo te izdelke, ampak nam jih dobavljajo drugi pridelovalci – iz tistega okoliša. Kjer odpremo poslovalnico, tam želimo podpreti lokalne prodajalce," pravi Čas Podlesnik.
Mesnica Čas
Lastniki mesnice so člani družine Čas, ki imajo istoimensko kmetijo. Na njej že od leta 1938 proizvajajo mesne izdelke, te pa prodajajo. Leta 1938 je prodajo začel dedek Čas, leta 1993 je naslednja generacija – njegova hči – začela prodajo širše, recimo na glavni mariborski tržnici, zdaj pa posel počasi prevzema že tretja generacija. Poslovalnica v Lenartu je bila ideja Denisa Časa Podlesnika, ki je trenutno direktor kmetije Čas.
Denis Čas Podlesnik nam razloži, da se prodaja mesnih izdelkov na mariborski tržnici ni več izplačala: kot razloge nam našteje visoko najemnino, nesoglasja z občino in dejstvo, da tržnico ljudje obiskujejo le ob koncih tedna. Zato je začel odpirati poslovalnice: poleg nove v Lenartu je ena mesnica še v Spodnji Kungoti, dve mesnici kmetije Čas pa sta v Mariboru, in sicer na Dominkuševi in na Taboru.
"Za fizične poslovalnice smo se odločili zato, ker je najemnina za prostor skoraj ista kot na tržnici – tukaj pravzaprav dobimo še večji prostor. Stranke nas obiskujejo vedno, ne le tri dni v tednu," nam razkrije direktor mesnice.
@mesarijacas 🎉Odpiramo novo poslovalnico v Lenartu- Lenapark!🎉 Sobota 2.11. ob 9:00! Vljudno vabljeni!🎉 #butcher #grandopening #meat #local #slovenia🇸🇮 ♬ sunet original - Sweetkiss
Kjerkoli odprejo prodajalno, je uspešna. Ponašajo se namreč z res kakovostnimi mesnimi izdelki, kar ljudje prepoznajo in se radi vračajo.
Kmalu bodo odprli še eno mesnico na Štajerskem
Ker pa je prodaja tako uspešna, Denis Čas Podlesnik pravi, da preden se lotijo odprtja še ene prodajalne, morajo najprej povečati in posodobiti proizvodnjo: "S kapacitetami smo trenutno na meji."
A o novi prodajalni že razmišljajo. Izbrali so celo kraj, kjer bo: v Šentilju, razkrije Denis Čas Podlesnik ekskluzivno za Metropolitan. Prodajalno v Šentilju imajo namen odpreti čez kakšno leto dni, bo pa ta prodajalna zadnja, ki jo še nameravajo odpreti. "Masovno ustvarjanje izdelkov pokvari kakovost," meni Čas Podlesnik ter dodaja, da je smotrno delovati v skladu s svojimi zmožnostmi, saj lahko le tako ohranjajo kakovost.
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del