J. Z. | 20. 11. 2022, 20:00

Lia Bordon, ki je spremenila spol, iskreno o tranziciji v podkastu Modra soba: "Najprej pride olajšanje, nato pa strahoten obup"

Uredništvo

Odmevna izpoved o spremembi spola, ki človeka težko pusti ravnodušnega. Zgodba o težkih preizkušnjah in novem življenju, v katerem za sabo pušča stare vzorce.

Lia Bordon se je kot Janez rodila 19. aprila 1979 v kmečki družini v Križah pri Tržiču. Družina je živela v skladu s tradicionalnimi vrednotami, kot je recimo vodilo 'kar seješ, to žanješ'. Že od sedmega leta se je Janez zavedal, da je drugačen, je v podkastu Modra soba z Majo Megla dejala Lia. 

V tradicionalnih vrednotah prostora za drugačnost ni bilo. Janezu je bilo zelo težko. Zato toliko različnih študijskih in kariernih poti. Tudi kot moški sem bila veliko bolj ženstvena kot pa v resnici moški.

"Nobena tranzicija ni lahka. Kar se tiče vseh sprememb, čez katere greš, gre zgodba kar podobno. Najprej olajšanje, ki mu sledi strahoten obup. Ko nimaš vseh odgovorov. Nekatere to zelo podre. Če ne bi tega reševala vzporedno s psihoterapijo, ki ne spada pod okrilje storitev, ki jih pokriva zdravstveno zavarovanje, se mogoče danes ne bi tukaj pogovarjali," je opisala. 

"Partnerji ali naši bližnji ne bi smeli biti naši terapevti. Vesela sem, da je manj stigmatizacije psihoterapije. To bi priporočala vsakemu. Ker, če se sam ne ukvarjaš s sabo, kdo se bo." Življenje je lepše, človek pa ima več energije, ko spusti vzorce, ki jih je podedoval. Prepričana je, da lahko za svoje otroke človek naredi največ, če pomaga sebi. 

Šele po koncu formalnega procesa sledi menjava imena

Če želiš imeti pristen odnos do sebe in s svojimi bližjimi, je najpomembnejše delati na sebi. Pravno-formalno je proces tranzicije zaključila 4. julija letos. To pomeni, da lahko med drugim po koncu tega postopka spremeni dokumente. Po koncu postopka oseba prejme dokument, na podlagi katerega so mogoče tudi operacije, za katere se odloči. 

Nato je lahko formalno spremenila ime, ki ga je izbrala sama. "Priznam, da sem skozi življenje poskusila marsikaj in pri izbiri novega imena sem se odločila, da pokličem dobro prijateljico, ki mi je pomagala z izračuni. Dala mi je precej širok nabor imen in ko sem videla ime Lia, sem vedela, da bo to moje novo ime."

Zdaj se ukvarja predvsem s tem, kako sebe kot Lio umestiti v nov kontekst. Če kaj, ne bi rada ponavljala napak, ki jih je delal Janez, ker je moral preživeti. Določene stvari, ki so Janeza zelo zanimale, Lie sploh ne zanimajo. Išče pa še, kaj bi Lia počela. Janez je nabral celo serijo znanj in izkušenj, Lia pa ostaja odprta za možnosti, v katere bi se lahko usmerila. "Zelo težko na silo ustvarim nekaj, da bi imelo daljši rok trjanja. Zato si trenutno puščam čas, da dobim vabilo in vidim, kam bo Lio zaneslo," je dodala. Več o njeni zgodbi in tranziciji preberite v članku Sense

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije