K. Ž. | 23. 7. 2024, 12:56

Je Ljubljana res najlepše mesto na svetu? V priljubljenem parku po tleh igle in smeti, prebivalci pa imajo dovolj

Pobude meščanov

Meščani se zopet pritožujejo nad kupi uporabljenih igel.

Problematika uporabe nedovoljenih substanc je močno prisotna tudi v naši prestolnici. Odvržene igle in smeti je tako postal prizor, ki nekaterih Ljubljančanov sploh ne šokira več, saj je tega v izobilju tudi sredi najbolj obljudenih ulic. 

Trenutno pa se številni domačini pritožujejo glede Tomanovega parka v križišču Resljeve in Masarykove ceste. Narkomanske igle so tako postale stalnica, kakor je zapisal jezen meščan na Pobude meščanov. "Danes smo našli uporabljene narkomanske igle na dvorišču Resljeve 35. Zahtevamo, da narkomane preselite iz centra Ljubljane v varno območje. Vsak ima pravico uničevati svoje lastno življenje. Naj pa narkomani to počno v okolju, v katerem ne bodo ogrožali drugih. Naloga MOL je, da omogoča prebivalcem dostojno življenje. Življenje z narkomanskimi iglami ni dostojno. Zahtevamo ukrepanje," je zapisal.

Bobo

Oddelek za zdravje in socialno varstvo Mestne občine Ljubljane je na pritožbo že odgovoril, kjer so dejali, da je za čiščenje omenjenih javnih površin pristojno javno podjetje Voka Snaga. Ti vsakodnevno odstranjujejo tudi igle in druge infektivne odpadke, na več lokacijah po mestu pa so nameščeni tudi posebni zabojniki za zbiranje igel.

"Glede zasvojenih z nedovoljenimi drogami v centru mesta, vam sporočamo, da se v MOL problema zavedamo. Kot v vseh urbanih središčih, so tudi v Ljubljani ljudje, ki jim bivanje na ulici predstavlja življenjski stil. Med njimi so tudi tisti, ki uživajo prepovedane droge, prekomerno pijejo alkohol, kar lahko kombinirajo tudi z zlorabo zdravil ter se moteče vedejo do ostalih v okolici. Treba je poudariti, da dostopa do javnega prostora ni mogoče omejiti, celo represivni organi imajo omejena pooblastila," so še pojasnili.

Težavo meščani opažajo tudi v parku Tabor, kjer se nekateri odvisniki neprimerno obnašajo do mimoidočih in vsem na očem konzumirajo prepovedane substance.

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac