N. V. | 15. 9. 2024, 18:30

Je to nov žalostni rekord? Sobo s 7 kvadratnimi metri v Ljubljani prodajajo za ...

Nepremicnine.net

To je izkoriščanje ljudi, ki nimajo izbire. Prodajajo sobo, ki je velika 7 kvadratnih metrov. Sanitarije in kuhinjo si delite z drugimi. Cena pa v nebo. 

Kar se tiče ljubljanskega nepremičninskega trga, smo že večkrat ugotovili, da nas nič več ne more presenetiti. Tisti brez lastne nepremičnine so iz tedna v teden soočeni z novimi bizarnimi zahtevami najemodajalcev in oderuškimi cenami, tisti, ki imajo na voljo lastnino, ki se jo da vsaj približno spremeniti v bivalno površino (četudi vsi pogoji za dostojno bivanje niso vedno izpolnjeni), pa se trudijo, da bi iz nje iztržili kar največ.

Oderuška cena!

Tako je očitno razmišljala tudi lastnik pičlih 7 kvadratnih metrov velike sobe na Ruski ulici v Ljubljani, ki se je te dni znašla na osrednjem slovenskem nepremičninskem portalu. Soba je sicer opremljena, v sobi je na voljo pralni stroj, manjša kuhinja, ki zajema zgolj umivalnik in štedilnik, drobni inventar in optični internet. A sanitarije in večjo kuhinjo si boste morali deliti z drugimi. Tudi balkon in kolesarnica sta v souporabi, je zabeleženo v oglasu na Nepremicnine.net. Lastnik se je odločil to "razkošje" prodati za kar 83 tisoč evrov!

Fotografije

Nepremicnine.net
Nepremicnine.net
Nepremicnine.net
Nepremicnine.net
Nepremicnine.net
Nepremicnine.net

Cene nepremičnin v Ljubljani so presegle meje zdrave pameti

Včasih se zdi, da so cene nepremičnin v Ljubljani že presegle vse meje zdrave pameti, še posebej, če jih primerjamo z drugimi evropskimi mesti. Za primerjavo: v Berlinu, kjer nepremičninski trg sicer prav tako beleži rast, je povprečna cena kvadratnega metra za majhno stanovanje okoli 5000-6000 evrov.

V primerjavi s tem se 7 kvadratnih metrov velike sobe v Ljubljani za 83 tisoč evrov morda zdi skoraj smešno, a resničnost je drugačna. Ljubljanski trg postaja vse bolj podoben mestom, kot je Pariz, kjer so ljudje prisiljeni živeti v majhnih stanovanjih, za katera plačujejo visoke zneske. Za to je krivo pomanjkanje stanovanj, saj se gradnje novih bivalnih enot ne morejo kosati z naraščajočim povpraševanjem – zlasti med mladimi in tujimi delavci.

Kljub visokim cenam se zdi, da povpraševanje po majhnih nepremičninah, ki so pogosto opremljene z osnovno infrastrukturo, narašča. Lastniki takšnih nepremičnin jih vse pogosteje tržijo kot priložnost za investicijo – oddajanje sob za kratkoročni najem prek platform, kot je Airbnb, ali za dolgotrajnejši najem študentom. Trg se tako še dodatno izkrivlja, saj nepremičnine, ki bi morale biti dostopne prebivalcem, postajajo sredstvo za pridobivanje dobička.

Ne izpolnjujejo standardov za dostojno bivanje

Ena izmed glavnih skrbi pri tako majhnih stanovanjih je vprašanje dostojnega bivanja. Ali je soba, velika zgolj 7 kvadratnih metrov, res lahko primerna za bivanje, še posebej, ko upoštevamo, da so sanitarije in kuhinja v souporabi? Strokovnjaki opozarjajo, da je minimalni standard za dostojno bivanje vsaj 20 kvadratnih metrov bivalne površine na osebo, česar ta soba niti približno ne zagotavlja. V tem primeru je jasno, da ne gre le za vprašanje majhnega prostora, ampak tudi za kakovost življenja, ki jo takšna nepremičnina lahko ponudi.