L. PA. | 12. 6. 2024, 07:00

Bi spali v poslovnem prostoru ali kleti? V Ljubljani lahko stanovanje postane res že popolnoma vse, kako ti prostori sploh dobijo uporabno dovoljenje?

Spalnica v garsonjeri, ki je naprodaj.

Facebook/Nepremičnine od ust do ust

Vse več poslovnih prostorov se predeluje v stanovanja, čeprav za to niti približno niso primerni ...

Bi kupili stanovanje v Ljubljani za 175.000 evrov? Verjetno ste zastrigli z ušesi: glede na navite cene stanovanj v prestolnici se ta cena sploh ne zdi tako slaba kupčija. Toda kaj pa, če vam povemo, da gre v resnici za poslovni prostor, spremenjen v majhno, neudobno garsonjero? Potem se številka naenkrat zazdi nerazumno visoka.

A točno toliko za nekdanji poslovni prostor v Dravljah, natančneje na Brilejevi ulici, ki znaša pičlih 31 kvadratnih metrov, želijo njegovi lastniki. Oglas je bil pred dnevi objavljen na nepremičninskih portalih in v nepremičninski skupini na Facebooku Nepremičnine od ust do ust, pričakovano pa je dvignil veliko prahu.

Oglas se je pojavil v Facebook skupini Nepremičnine od ust do ust.

Oglas se je pojavil v Facebook skupini Nepremičnine od ust do ust.

Facebook/Nepremičnine od ust do ust

Zakaj? Čeprav je nekdanji poslovni prostor zdaj uporabljen za bivanje, ni zares predelan v bivalni prostor, tako da bi bil funkcionalen za stanovalce, temveč je bilo vanj nameščeno le stanovanjsko pohištvo. Posebej problematičen je spalni del z velikimi, za poslovne prostore značilnimi okni. 

Spalnica v garsonjeri, ki je naprodaj.

Spalnica v garsonjeri, ki je naprodaj.

Facebook/Nepremičnine od ust do ust

Poznavalci pravijo, da je izolacija minimalna, kar je še toliko bolj nerodno, ker je poslovni prostor dobesedno na pločniku, kar pomeni, da mimo stanovanja ves čas hodijo stanovalci soseske.

Dnevni prostor garsonjere.

Dnevni prostor garsonjere.

Facebook/Nepremičnine od ust do ust

V blokih v isti soseski so sicer tudi pritlična stanovanja, a so od javnih prostorov ločena z velikimi atriji, za poslovne prostore, ki so postali stanovanja, pa to seveda ne velja.

Nekdanji poslovni prostor, ki je zdaj stanovanje, je na Brilejevi ulici v Ljubljani.

Nekdanji poslovni prostor, ki je zdaj stanovanje, je na Brilejevi ulici v Ljubljani.

Facebook/Nepremičnine od ust do ust

Poslovni prostori kot stanovanja - nova folklora?

Na poslovne prostore, neustrezno preurejene v stanovanja, že dlje časa opozarjajo pobudniki ureditve stanovanjske problematike, očitno pa je, da je na tem področju kot na Divjem zahodu.

Nekateri nekdanji poslovni prostori so sicer kljub določenim elementom, ki jih 'izdajajo', denimo pisarniške luči in parket, značilen za pisarne, sorazmerno uspešno zakamuflirani v stanovanja, pri drugih pa je težko verjeti, da se je kaj takega sploh znašlo na trgu.

O tem je pred nekaj leti poročal tudi MMC RTV SLO, a ne samo za območje Ljubljane: v piranski občini naj bi bilo največ tovrstnih nepravilnosti v Luciji, kjer so v blokovskem naselju v središču kraja številni poslovni prostori že dlje časa predelani v tako imenovane poslovne apartmaje, številni brez potrebnih dovoljenj.

V Ljubljani pa je bilo tedaj govora o poslovnih prostorih-stanovanjih v poslovni stavbi na Tržaški cesti, kjer so se solastniki preostalih poslovnih prostorov pritoževali, da jih ni nihče vprašal za soglasje pri preureditvi pisarn v stanovanja. 

Pred časom je Instagram profil @domozlom, ki združuje najslabše in najbolj sporne stanovanjske ponudbe, objavil oglas za nekdanji frizerski salon, ki se je preurejen v stanovanje za 139.000 evrov prodajal znotraj poslovnega centra Ledina. Da nima oken, je poskušal kamuflirati z "gozdno" tapeto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by domozlom (@domozlom)

Ogromno poslovnih prostorov, ki so postali stanovanja, se je v zadnjem obdobju zvrstilo prav v Dravljah oziroma na Brilejevi ulici, kjer je tudi prvo stanovanje, omenjeno v tem članku.

Redkokateri lastnik se je pri tem zares potrudil s prenovo v bivalni prostor (primer stanovanja, kjer se je, je recimo na Brilejevi ulici 15), večinoma gre za pisarne, v katere je na silo vrženo pohištvo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by domozlom (@domozlom)

Še en problem na območju Dravelj, pa tudi širše, pa so kletni prostori, spremenjeni v garsonjere. Gre za stanovanja, ki so v hišniških oziroma skupnih prostorih blokov, do koder se dostopa iz garaž, ne premorejo pa niti enega okna in nasploh ne omogočajo dostojnega bivanja.

Morda vas zanima tudi:

Kako je to dovoljeno?

Med stanovalci sosesk, kjer se je pojavilo veliko poslovnih prostorov, spremenjenih v stanovanja, se šušlja, da vse prenove niso bile izvedene po pravilih: vsa stanovanja naj ne bi imela gradbenih dovoljenj, ki omogočajo preoblikovanje prostora za poslovno rabo v stanovanjski prostor, hkrati pa naj ne bi bila pridobljena soglasja solastnikov stavb za spremembo namembnosti.

V zvezi s tem, kdo vsaj v Ljubljani nadzoruje takšne prenove, smo se obrnili na Mestno občino Ljubljana, vendar odgovorov nismo prejeli.

Če bi želeli prenovo poslovnega v stanovanjski prostor sicer izvesti po pravilih, je na spletni strani nepremičninske agencije Baza Real Estate navedeno, da sprememba namembnosti poslovnega prostora v stanovanjski objekt ni tako preprost postopek.

Treba je namreč pridobiti gradbeno dovoljenje, ki omogoča preoblikovanje prostora za poslovno rabo v stanovanjski prostor, in zagotoviti, da sprememba ustreza vsem zakonodajnim zahtevam in prostorskim aktom.

Garsonjera - poslovni prostor v Dravljah.

Garsonjera - poslovni prostor v Dravljah.

Nepremičnine.net

V vlogi za gradbeno dovoljenje je treba natančno opredeliti predlagane spremembe, namen preoblikovanja poslovnega prostora ter tehnične specifikacije za preureditev v stanovanjski objekt, pristojni organi pa nato ocenijo, ali je predlagana sprememba izvedljiva in v skladu z veljavnimi predpisi.

Lastnik nepremičnine se mora prepričati tudi, da je na konkretnem območju dovoljena sprememba namembnosti, kar pomeni, da prostorski načrti dovoljujejo gradnjo stanovanj na tem območju, ter poskrbeti, da solastniki stavbe dajo soglasje za takšno predelavo, saj sprememba namembnosti vpliva na objekt in njegove lastnike. Ravno tako je treba upoštevati tehnične zahteve za gradnjo stanovanj.

Projekt za spremembo namembnosti mora vključevati načrt preoblikovanja prostora, nato pa je treba vlogo za spremembo namembnosti oddati osebno na upravni enoti ali poslati po pošti.

Zadnja faza je nato prilagoditev prostora za stanovanjsko rabo. Pri tem pri Baza Real Estate opozarjajo še, da sprememba namembnosti poslovnega prostora v stanovanjski objekt ni zgolj preoblikovanje prostorov, temveč proces, ki zahteva dosledno upoštevanje predpisov in zakonodaje, a tega pri primerih, ki jih je na nepremičninskih portalih zadnje čase tako veliko, žal ni videti ...

Pa kleti?

Za konec naj nekaj besed namenimo še kletnim prostorom, predelanim v stanovanja. Pred časom se je na forumu Gradimo.com pojavilo vprašanje uporabnice, ki je želela kupiti več let neuporabljen poslovni prostor v kleti večstanovanjske hiše in ga predelati v stanovanje.

Prodajalec oziroma solastnik idealnega deleža stavbe ji je zatrdil, da za nakup in predelavo ne potrebuje nobenega soglasja in da ji ni treba obveščati solastnikov o nameri.

Vendar so ji strokovnjaki na forumu svetovali, da je zelo verjetno, da gre za prodajo skupnih prostorov v večlastniškem objektu in da naj obvezno preveri vpisano etažno lastnino. "Če je naš sum upravičen, za nakup potrebujete soglasje vseh solastnikov v stavbi," so zaključili.

Če bi na takem mestu zraslo stanovanje, bi bilo to verjetno precej podobno hišniškim oziroma kletnim stanovanjem v blokih, predelanim v garsonjere. V primeru suma na to, da za nastanek kletne garsonjere ni bilo pridobljeno soglasje etažnih lastnikov, je verjetno na mestu prijava stanovanjski inšpekciji.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec