Uredništvo | 17. 9. 2024, 10:27

Dolgotrajna saga: kaj se dogaja z obljubljeno gradnjo parkirne hiše pod glavno ljubljansko tržnico?

Bobo/fotomontaža

Zapletom ni videti konca, spet se je zataknilo pri istem problemu.

Slovenska prestolnica se že vrsto let sooča s pomanjkanjem parkirnih mest v središču mesta. Projekt izgradnje parkirne hiše pod glavno ljubljansko tržnico je Mestna občina Ljubljana (MOL) obljubila kot ključno rešitev za izboljšanje dostopa in pretočnosti v samem središču mesta.

Na območju kulturne dediščine

Po visokoletečih napovedih mestne občine — ta projekt je bil eden od ključnih 22 projektov, s katerimi je Zoran Janković leta 2006 napovedal svojo kandidaturo za župana — pa do izvedbe projekta še ni prišlo. Postopek izdaje gradbenega dovoljenja za gradnjo parkirne hiše pod tržnico se namreč zatika zaradi neizpolnjevanja kulturnovarstvenih pogojev. 

Vpogled v dokument iz leta 2022 pokaže, da je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije predpisal za deset tipkanih strani pogojev, piše Dnevnik.

Vpogled v dokument iz leta 2022 pokaže, da je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije predpisal za deset tipkanih strani pogojev, piše Dnevnik.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je že dvakrat izdal negativno kulturnovarstveno mnenje k dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja. Zadnje negativno mnenje je izdal junija letos — med drugim zaradi ugotovljenih nedoslednosti v elaboratu (prednačrtu, op. a.) o presoji vplivov na kulturno dediščino, navaja Dnevnik.

Lokacija, kjer občina namerava graditi prizidek in podzemno parkirno hišo, stoji na vplivnem območju svetovne kulturne dediščine, to je Plečnikovih tržnic.

Vlogo dopolnili, na odgovor še čakajo

Po prvotni vložitvi dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja je občina od Zavoda za varstvo kulturne dediščine dobila negativno kulturnovarstveno mnenje. Med drugim zato, ker je zavod v elaboratu Heritage Impact Assessment (HIA), ki ga je priporočil Unesco, ugotovili nedoslednosti.

Druga dva razloga sta bila neupoštevanje kulturnovarstvenih pogojev glede gabaritov in oblike fasad prizidka Mahrove hiše ter oblikovanja in materiala strehe prizidka, navaja Dnevnik.

Na začetku septembra 2024 je MOL dokumentacijo dopolnil ter jo prek ministrstva za naravne vire in prostor posredovala zavodu. Ali je dopolnjena vloga občine skladna s predpisi s področja varovanja in ohranjanja kulturne dediščine, na zavodu še ne morejo komentirati. Kot še navaja Dnevnik, jo bodo preverili v zakonsko predpisanem roku, to je v 30 dneh od prejema.

Manjše število parkirnih prostorov

Zaradi zahtev Zavoda za varstvo kulturne dediščine, kot na primer, da se mora načrtovana gradnja izogniti nekaterim arheološkim ostalinam in da mora biti gradnja parkirne hiše vsaj 16 metrov oddaljena od stavbe semenišča, sta se obseg parkirne hiše in število parkirnih prostorov z leti zmanjševala.  Po podatkih občine iz lanske pomladi je bilo v parkirni hiši predvidenih le še nekaj manj kot 300 parkirnih prostorov od prvotno načrtovanih 616.

Na zavodu poudarjajo, da občina v primeru gradnje ne bo posegala v ostanke cerkve Marijinega vnebovzetja in barbakana. Kulturnovarstveni pogoji iz leta 2022 pa kažejo, da je zavod pustil odprta vrata tudi za ohranitev srednjeveškega obzidja. 

"Tržnice ne damo"

Civilna iniciativa Tržnice ne damo, ki že več let nasprotuje gradnji parkirne hiše pod tržnico, si prizadeva za pridobitev elaboratra. MOL-u očita, da ji neupravičeno zavrača pridobitev elaborata o presoji vplivov na kulturno dediščino. Zato napovedujejo uporabo vseh pravnih sredstev zoper pristojne na ljubljanski občini. 

"Ker je bil elaborat plačan z našim davkoplačevalskim denarjem in ne zadostuje minimalnim kriterijem strokovnosti, gre za oškodovanje davkoplačevalcev,"  je v imenu iniciative povedala Marinka Kurilić.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković