L. PA. | 23. 4. 2024, 07:00

Mestna občina Ljubljana odgovarja na očitke: "Ljubljančanom je v veliki meri všeč, da je Ljubljana privlačno mesto za turiste!"

Profimedia

Rezultati iz leta 2023 kažejo, da ima kar 76 % prebivalcev Ljubljane do turizma pozitiven odnos, zatrjujejo na mestni občini.

Obljudeni kraji po vsem svetu se vse bolj otepajo turistov in Ljubljana, čeprav ji je začela priljubljenost med turisti strmo rasti šele v zadnjih letih, ni nobena izjema. Nekateri prebivalci, recimo na med Slovenci izjemno priljubljenih Kanarskih otokih, protestirajo na ulicah, drugi – v Ljubljani – grozijo z združevanjem v civilne iniciative in tožbami.

Mestne občine Ljubljana pa to očitno ne zanima kaj preveč, saj je župan Zoran Janković na nedavni novinarski konferenci dejal, da podpira ne samo enega, ampak kar dva nova hotela v Ljubljani.

Zdelo bi se mu na primer primerno, da bi nastala v ikoničnih stavbah na Trgu republike, od koder se seli Nova Ljubljanska banka, čeprav nima nobenih informacij o tem, kaj naj bi se s stavbo, v kateri je bila do zdaj NLB, v resnici zgodilo. Druga stavba je sicer v lasti Igorja Laha.

"Če pogledamo število prenočitev v Ljubljani, ki je bilo lani spet rekordno, 2 milijona in 400 tisoč, je naš ambiciozni cilj, da bi število prihodov ostalo isto, torej 1 milijon 100 tisoč prihodov gostov in da bi ti gostje podaljšali bivanje v Ljubljani na tri do štiri dni. In potem potrebujemo ne le enega, ampak še dva hotela," je dejal po poročanju portala Ljubljanainfo.

Morda vas zanima tudi:

"Kdaj bo turistov dovolj?"

Županovo spodbujanje turizma je zmotilo meščana, ki se je v zvezi s tem obrnil na platformo Pobude meščanov.

"Župan je včeraj na novinarski konferenci izjavil, da si želi še več hotelov v Ljubljani, ker da rekordnih 2,4 milijona prenočitev ni dovolj. Kakšen je odnos Ljubljančanov, predvsem centrašev, ki so najbolj obremenjeni, do turizma, ni znano, vemo pa, kakšen je odnos do turistov v mestih, ki so preveč stavila na turizem. Glede na podobo centra, kjer so samo še lokali, trgovine s spominki in preglasne prireditve, me zanima, kdaj bo turistov dovolj?" se sprašuje.

Pri Turizmu Ljubljana odgovarjajo, da si v Ljubljani prizadevajo za podaljševanje dobe bivanja obiskovalcev in večanje njihove potrošnje, ne pa za povečanje števila prihodov.

"Prav tako se trudimo preusmerjati turistične tokove izven ožjega mestnega središča v manj obiskane predele Ljubljane in v osrednjeslovensko regijo. Razvijamo turistične produkte, ki obiskovalce odpeljejo izven mestnega jedra, in sodelujemo pri vzpostavljanju kulturnih četrti v različnih predelih Ljubljane, s čimer želimo prispevati k enakomernemu turističnemu razvoju Ljubljane.

S festivaloma November Gourmet Ljubljana in LUV fest, ki potekata v turistično manj obremenjenih mesecih, si prizadevamo za časovno razpršitev turističnih tokov.
"

Dejali so še, da vsako leto izvajajo raziskavo o odnosu meščank in meščanov do turizma v Ljubljani in da jih ima po njihovih informacijah iz leta 2023 kar 76 % do turizma pozitiven odnos.

"V veliki meri jim je všeč, da je Ljubljana privlačno mesto za turiste, njihov vsakdan zaradi turistov ni oviran in ne razmišljajo o selitvi zaradi turizma. To nas veseli, hkrati pa nam daje še večjo odgovornost, da turizem razvijamo trajnostno in ob tem upoštevamo interese in potrebe meščank in meščanov," zaključujejo.