18. 9. 2024, 22:18 | Vir: STA

Štipendije za nadarjene študente? Ljubljanska univerza v novo študijsko leto z nekaj novostmi

Profimedia

Letos bodo ponudili nekatere nove priložnosti, za katere je dobro vedeti in jih izkoristiti.

Ljubljanska univerza je pred začetkom novega študijskega leta predstavila ključne novosti in priložnosti za študente. Gre za prenovljene študijske programe z vidika interdisciplinarnosti oziroma digitalizacije in zelene pismenosti, bogato ponudbo obštudijskih dejavnosti, razmišljajo tudi o štipendijskemu skladu za nadarjene študente.

Novosti na ljubljanski univerzi

Po besedah rektorja univerze Gregorja Majdiča želijo ostati odprta in vključujoča univerza, ki se dejavno vključuje v družbo in naslavlja aktualne družbene probleme. Tako univerza v študijskem letu uvaja kar nekaj novosti.

Rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič

Rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič

Katja Kodba/STA

"Poleg nekaterih novih študijskih programov širimo predvsem izbiro študijskih programov prek projekta Ultra, ki teče že tretje leto. Prek tega projekta smo izvajali obsežno prenovo programov z vidika interdisciplinarnosti, digitalizacije in trajnosti," je pojasnil Majdič. Te vsebine bodo, kot pravi, dostopne čim večjemu številu študentov.

Na univerzi po njegovih navedbah posebno pozornost namenjajo tujim študentom, ki jih sicer ni toliko, kot jih je na tujih univerzah, a vseeno jih je med 3000 in 4000. Organizirali so srečanje z vsemi tujimi študenti, ki jim univerza poskuša olajšati prihod in življenje v Sloveniji.

Štipendije za nadarjene študente?

Veliko pozornosti univerza po besedah Majdiča namenja tudi nadarjenim študentom, ki jih želijo čim prej vključevati v raziskovalno delo. Razmišljajo tudi o ustanovitvi štipendijskega sklada za take študente.

Kmalu bodo možni novi programi študija

V nastajanju so novi programi, ki bodo posvečeni predvsem digitalnemu opismenjevanju in trajnostnemu razvoju. Med novitetami na področju študijskih programov je prorektorica za študijske in študentske zadeve Ksenija Vidmar Horvat navedla, da so v postopku akreditiranja programi Umetna inteligenca, Bioekonomika, Bioinformatika.

Že akreditirani so interdisciplinarni program zaščite otrok, Fizioterapija, Digitalno jezikoslovje, Portugalski jezik in književnost, Pravo, Človek in medosebni odnosi. Novi interdisciplinarni izzivi, reševanje in predvsem ustvarjanje okolij, kjer se študenti srečujejo z drugimi vedami, je po njenem mnenju predpogoj, da se odzivajo na aktualne družbene potrebe.

Pisarna za enakost in vključevanje

Vodja pisarne za enakost in vključevanje Petra Videmšek je predstavila delovanje pisarne, s katero so vzpostavili enotno strokovno koordinacijo pri vključevanju in zagotavljanju enakosti. "Pisarna je informacijsko središče ter hkrati posvetovalno telo in načrtovalec novih poti, ki jih je treba ustvariti za zagotavljanje vključenosti. Ta temelji na strpnosti in spoštovanju različnosti in je namenjena vsem na univerzi," je povedala.

Ljubljanska univerza bo v novem študijskem letu ponudila kar nekaj novosti.

Ljubljanska univerza bo v novem študijskem letu ponudila kar nekaj novosti.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Številne priložnosti za študente

Nataša Poklar Ulrih je spregovorila o priložnostih za študente v okviru Zveze Eutopia, zveze desetih evropskih univerz, katere cilj je spodbujanje mobilnosti študentov in akademskih izmenjav ter ustvarjanje bolj integriranega evropskega izobraževalnega prostora. "Študentom ponuja priložnosti za študij v več državah, dostop do raznolikih tečajev, poletnih šol in drugih oblik sodelovanja," je dejala.

Gregor Majdič, Ksenija Vidmar Horvat, Maja Dizdarević, Nataša Poklar Ulrih, Petra Videmšek

Gregor Majdič, Ksenija Vidmar Horvat, Maja Dizdarević, Nataša Poklar Ulrih, Petra Videmšek

Katja Kodba/STA

Na univerzi bodo po napovedih pomočnice glavnega tajnika za razvoj storitev za študente in alumne Maje Dizdarević, še naprej vlagali v razvoj storitev za študente, saj so pomembne za zagotavljanje uspešnega akademskega, osebnega in profesionalnega razvoja študentov. Veliko pozornosti bodo namenjali tudi študentom, ki zmorejo in hočejo več, kariernemu razvoju študentov, sodelovanju z delodajalci in alumni univerze in bogato ponudbo obštudijskih dejavnosti.

Krajša usposabljanja in izobraževanja

V okviru projekta Ultra za trajnostni razvoj od začetka lanskega leta univerza uvaja krajša izobraževanja in usposabljanja za pridobitev mikrodokazil. Ta se po besedah vodje Centra vseživljenjskega učenja na univerzi Tamare Boh osredotočajo na specifične nize znanj in omejenih učnih izidov, do katerih je mogoče priti v krajšem časovnem obdobju. "Gre za prožno in ciljno usmerjeno podporo posameznikom pri pridobivanju znanj, spretnosti in kompetenc za kakovostno poklicno in zasebno življenje," je dejala.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković