22. 10. 2024, 07:34 | Vir: STA

Ljubljanska regija korak bližje celovitemu sistemu e-koles

Profimedia

Začetek trajnostne mobilnosti. 

V ljubljanski mestni hiši bodo danes podpisali okvirni sporazum za vzpostavitev javnega sistema izposoje električnih koles v Ljubljanski urbani regiji. Cilj projekta je med drugim spodbuditi prebivalce k večji uporabi e-koles na vsakodnevnih poteh, kar bi lahko vplivalo tudi na zmanjšanje prometnih zastojev v smeri proti Ljubljani.

Sporazum je pomemben korak k cilju, da bo v štirih letih v regiji vzpostavljena celovita regijska mreža s sistemom javne izposoje e-koles, ki bo omogočala enostavno izposojo, vračilo in polnjenje e-koles. Delovala bo z enovitim informacijskim sistemom in enostavnim sistemom plačevanja, tudi s kartico Urbana, ter bo integrirana z drugimi oblikami prevoza, kot so javni potniški promet in P+R postajališča, so za STA sporočili iz Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije.

Sporazum bodo podpisali predstavniki Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, ki nastopa kot pobudnik in vodilni partner projekta, 21 občin Ljubljanske urbane regije, ki so pristopile k projektu, ter podjetje Nomago, ki je bilo izbrano na javnem razpisu. Pogodbena vrednost projekta znaša 5,4 milijona evrov brez DDV.

Kratke nagovore o pomembnosti projekta za razvoj trajnostne mobilnosti v regiji bodo imeli direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije Lilijana Madjar, glavni izvršni direktor Nomaga Miha Tavčar, medvoški župan Nejc Smole, kjer že imajo prve izkušnje z medobčinsko povezavo s sistemom e-koles, ter predsednik sveta Ljubljanske urbane regije in ljubljanski župan Zoran Janković.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil