L. PA. | 1. 10. 2024, 12:34

Dolgo pričakovani liniji: od danes LPP vozi tudi do ...

Facebook/Ljubljanski potniški promet

Z današnjim dnem je bilo v zvezi z linijami Ljubljanskega potniškega prometa uvedenih nekaj sprememb.

Od danes, 1. oktobra 2024, avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa vozijo tudi do Domžal.

Na spletni strani mestne občine so že pred dnevi napovedali dolgo pričakovani integrirani liniji 12 D in 21 D, ki naj bi povezali Bežigrad, Dragomelj, Ježico in Beričevo z Domžalami in tako potnikom omogočili hitrejše, cenejše in enostavnejše potovanje. Gre za pilotni projekt, s katerim izboljšujejo dostopnost javnega potniškega prometa na tem območju.

Linija 12 D občutno skrajšuje pot med Domžalami in Ljubljano, kar je pomembna prednost za dnevne migrante, linija 21 D pa povečuje dostopnost predvsem za prebivalce Ihana, saj omogoča hitrejšo povezavo do Ljubljane ter nato prestop na druge linije mestnih avtobusov.


Morda vas zanima tudi:

Ukinitev nekaterih linij

Uvedba omenjenih linij prinaša še nekaj sprememb za uporabnike mestnega prometa. Obstoječo linijo 12 tako nadomešča linija 24 (BTC – Atlantis – Vevče – Žale), ki je podaljšana z vključitvijo dela trase linije 12 do Žal z obračališčem na Štajerski cesti pri stadionu Stožice.

Uporabnikom je s podaljšanjem linije 24 omogočen enak standard prevozov, kot so ga imeli do zdaj. Poleg tega linija obiskovalcem in zaposlenim v BTC Cityju omogoča, da svoja osebna vozila pustijo na parkirišču P+R Stožice in se z avtobusom udobno pripeljejo do severnega dela nakupovalno poslovnega središča BTC City in nazaj.

Obstoječo linijo 21, ki povezuje Dunajsko cesto z Gameljnami in poteka skozi zgornje Črnuče (Cesta Ceneta Štuparja), pa nadomešča linija 28, ki poteka na relaciji Črnuče – Gameljne – Črnuče.

Na mestni občini pravijo, da je uvedba linij 12 D in 21 D, ki sta rezultat uspešnega sodelovanja med Mestno občino Ljubljana, Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo, Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa, Občino Domžale in javnim podjetjem LPP, pomemben korak v smeri nadaljnje integracije javnega prevoza, kjer lahko potniki potujejo in prestopajo med različnimi vrstami javnega prevoza z enotno vozovnico. 


Integrirani javni prevoz zmanjšuje odvisnost od osebnih avtomobilov in spodbuja večjo uporabo avtobusnih prevozov, kar je eden izmed poudarkov trajnostne mobilnosti.