30. 5. 2024, 12:38 | Vir: STA

Na tej mariborški fakulteti bodo skrbeli za dobro počutje in zdravje (to so aktivnosti, ki so jih pripravili)

osebni arhiv Tamare Miler

Z namenom ozaveščanja o pomenu dobrega počutja in zdravja med študenti in zaposlenimi, je Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru na univerzi pripravila vrsto aktivnosti. 

Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru je z namenom ozaveščanja o pomenu dobrega počutja in zdravja med študenti in zaposlenimi na univerzi pripravila vrsto aktivnosti, od joge in pohoda do likovnega ustvarjanja in učenja temeljnih postopkov oživljanja. Danes so jih lahko zainteresirani prvič preizkusili, kasneje naj bi postale stalnica.

Aktivnosti so po besedah dekanice pedagoške fakultete Milene Ivanuš-Grmek zasnovali v okviru projekta Zdrav življenjski slog za trajnostni razvoj in vseživljenjsko učenje, ki ga izvajajo s sredstvi iz načrta za okrevanje in odpornost. Kasneje pa so vsebine razširili tudi na druga področja, ki so del dejavnosti pedagoške fakultete. "Zdi se nam izjemnega pomena, da spodbujamo tako zaposlene kakor študente k zdravemu načinu življenja, k ohranjanju aktivnosti, k zavedanju o pomenu zdrave prehrane," je povedala.

Današnji dan so poimenovali Kre-aktiven dan in pripravili različne delavnice in predavanja, ki nudijo udeležencem priložnost za pridobitev novih znanj in izkušenj na področju zdravja in dobrega počutja. Zajemajo teme, kot so čuječnost, temeljni postopki oživljanja, joga, pripovedovanje zgodb z umetnostjo, meritve telesne sestave, likovno ustvarjanje, ustvarjalni gib in uravnotežena prehrana. Udeleženci lahko med drugim sodelujejo v organiziranem pohodu ter raziskujejo okolico z možnostjo izposoje električnih koles.

Profimedia

S tem se želijo predstaviti širši javnosti 

Vodja projekta Črtomir Matejek je pojasnil, da se želijo s tem predstaviti tudi širši javnosti. "Razmišljali smo tudi o tem, kako bi študente določenih smeri vključili v vsebine drugih smeri. Tako smo povezali vsebine umetnosti, glasbe, likovne umetnosti in športa, ki jih poučujemo na fakulteti, ter dodali še nekatere družbeno odgovorne vsebine. Tako je nastal nek konglomerat, kjer lahko zares vsak študent ali zaposleni na univerzi najde nekaj zase," je povedal.

Načrtujejo, da bi v prihodnje te vsebine ponujali tudi ljudem izven univerze. "Predvideva se, da bi jih ponudili tudi širši javnosti, za različne starostne skupine, tako otrok in mladostnikov, pa tudi starostnikov, ker vemo, da se to področje v zadnjem času zelo razvija," je dodal.

Dekanica je s prvimi odzivi zadovoljna. "S tem razvijamo t. i. mehke veščine, ki so izjemnega pomena za življenje v družbi," je prepričana. "Seveda so vsebine, ki jih razvijamo v predavalnici, izjemnega pomena, vendar pa življenje obsega veliko več. Pomembno je tudi gibanje, skrb za zdravje, uravnotežena prehrana, pomembno je tudi to, kako znamo v različnih kriznih situacijah reagirati," je dejala.

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac