N. V. | 31. 5. 2023, 18:37

Mariborčani razočarani: odpovedali so (še en) tradicionalni dogodek

Miloš Vujinovič/Bobo

Se bo v štajerski prestolnici še sploh kaj dogajalo? Po novici, da ne bodo več gostili Zlate lisice, so organizatorji zdaj odpovedali še en dogodek, ki poteka vrsto let in je v mesto privabil mnoge.

Pred dnevi je Slovence razžalostila novica, da smučarsko tekmovanje Zlata lisica več ne bo potekalo v Mariboru, na Pohorju, kot smo bili vrsto let vajeni. Zdaj je odjeknila še novica o odpovedi drugega popularnega športnega dogodka.

Odpovedali Športni vikend Maribora

Že vrsto let Športna zveza Maribor v Mariboru prireja športni vikend. Dogodek je v gibanju, rekreaciji in aktivnem druženju povezal celotno mesto. Osnovno vodilo Športnega vikenda Maribora je bilo spodbujanje čim več ljudi h gibanju in rekreaciji.

Po načrtih bi moral potekati to soboto in nedeljo – 3. ter 4. junija. A so ga odpovedali.

Prinašal je številne ugodnosti – sedežnici Radvanje in Pohorje sta bili na voljo po znižani ceni. Dogajanje je bilo razpršeno na različnih prizoriščih po mestu, meščani pa so se lahko udeležili številnih dejavnosti, med drugim olimpijskega pohoda in ture z električnimi kolesi na Pohorju, teka pod Pohorjem ter veslanja, supanja in jadranja na Dravi. Na voljo je bil tečaj rolanja, cestnokolesarska tura po Mariboru z okolico, panoramski poleti z motornimi in jadralnimi letali, pohodi, tenis in odbojka na mivki, streljanje z zračno puško ter plesna delavnica.

Facebook/Športna zveza Maribor

Razlog za odpoved tradicionalnega dogodka

Razlog za odpoved dogodka, ki so ga Mariborčani imeli nadvse radi, je odsotnost financ mariborske občine. Kot so na Facebooku razložili s Športne zveze Maribor, je do odpovedi dogodka prišlo zaradi negotove finančne situacije

"Dogodek Športni vikend Maribora, ki je bil planiran za prihajajoči konec tedna, zaradi negotove finančne situacije Športne zveze Maribor, ko v danem trenutku še nismo prejeli odločbe glede sofinanciranja programov in prireditev s strani Mestne občine Maribor, odpovedujemo," so zapisali.

Dodali so, da če bo finančna situacija v toku letošnjega leta dopuščala izvedbo, bodo dogodek skušali izpeljati v jesenskem času.

Šport v Mariboru propada?

Javni razpis letnega programa športa v Mestni občini Maribor, ki je temelj za sofinanciranje mariborskih športnih klubov in društev, je že zaključen. Prav tako so mestni svetniki že potrdili proračun za leti 2023 in 2024, v katerem je bil zajet tudi letni program športa.

Kljub temu še nobeno društvo v Mariboru ni prejelo odločbe, kaj šele pogodbe oziroma finance, ki bi pomagale programom oziroma športu, poroča spletni portal Mariborinfo.

Ignoranca Mestne občine Maribor preseneča organizatorje saj je prireditev v mestu že tradicionalna in dobro obiskana, povrh vsega pa še ne predstavlja visokega finančnega zalogaja, neuradno je govora o 11 tisoč evrih. "Šport na občini jemljejo kot nenujno stvar," je za Net TV dejal predsednik Športne zveze Maribor Tomaž Barada.

Facebook/Športna zveza Maribor

Mesto bo sicer na področju športa veliko pridobilo z Olimpijskim festivalom evropske mladine, a kljub temu Barada opozarja, da bi to moralo biti izvzeto iz letnega programa športa.

Odziv mariborske občine

Podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved je za petek sklical sestanek z mariborskimi športnimi društvi, ki glasno in jasno poudarjajo, da sama ne morejo financirati dogodkov, ki so v letnem programu občine. Medtem se šušlja, naj bi podžupan naznanil nižanje razpoložljivih sredstev za društva in ostale vpletene deležnike. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord