7. 5. 2024, 19:12 | Vir: STA

Nikoli ne boste uganili, kaj so postavili na dvorišču mariborske občine!

Facebook Mestna občina Maribor

Na dvorišču mariborske občine postavili nekaj posebnega.

V sklopu projekta Urbano sonaravno čebelarjenje v mestu Maribor so danes na dvorišču Mestne občine Maribor slovesno odprli urbani čebelnjak. Zanj bo skrbel mestni čebelar Maks Selinšek, pridelani med pa bo protokolarno darilo. Občinski urbani panj je eden od šestih iz tega projekta, ki bodo krasili vrtove občine in javnih podjetij.

Poleg čebelnjaka ob stavbi mariborske občine bo namreč na zemljiščih podjetij Javnega holdinga Maribor zaživelo še pet čebelnjakov, so sporočili iz Mestne občine Maribor. Pobudnik vzpostavitve pilotnega projekta Urbano sonaravno čebelarjenje v mestu Maribor je podjetje Mestne nepremičnine, ki si prizadeva za promocijo medu ter osvešča o pomenu čebel in čebelarstva pri nas.

Meje urbanega čebelarjenja so v okviru projekta načrtovane znotraj mestnega obroča. V začetni fazi je predvidenih za aktivno vključitev pet javnih podjetij in občina. Na podlagi potrjene lokacije je Čebelarsko društvo Maribor mesto lokacije prijavilo na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter za vsak čebelnjak posebej pridobilo ustrezno registrsko oznako. Po uradni registraciji bo na občini vzpostavljena ustrezna evidenca čebelnjakov, ki se bo v prihodnje sproti dopolnjevala.

V okviru projekta bodo vzpostavljeni tudi enotna skrb in upravljanje s sistemom panjev, prav tako enotna skrb glede hranjenja čebel, izvajanje zaščitnih ukrepov proti boleznim, točenja medu in druge skupne aktivnosti. Projekt je zasnovan tako, da se lahko širi tudi v sosednje občine znotraj regije in druga slovenska mesta.

Kot so ob tem še poudarili na občini, je ta s projektom bližje članstvu v evropski organizaciji čebelarskih mest urbanega čebelarjenja (Bee path Cityes). Dodatni cilji projekta so med drugim še razširiti urbano čebelarjenje na območju mesta in zagotoviti zdrav urbani med, izobraževati o pomenu čebel, povezovati javne in zasebne čebelnjake z namenom spremljanja življenja in razvoja čebel v mestu, cilj pa je tudi nameniti več pozornosti uspešnemu zatiranju bolezni čebel.

Na občini so spomnili še, da je eden od pomembnih ukrepov v skrbi za čebele in druge opraševalce, da jim zagotovimo zdravo življenjsko okolje in veliko bogate paše. To dosežemo s kasnejšo košnjo. Mestna občina Maribor ta ukrep od leta 2022 izvaja na javnih občinskih zelenih površinah in na zunanjih površinah nekaterih javnih kulturnih zavodov, 14 osnovnih šol in štirih vrtcev s skupno 19 enotami.

Na teh lokacijah, ki skupaj zajemajo okoli 9000 kvadratnih metrov površin, so namestili okoli 60 informativnih tabel, ki mimoidoče osveščajo o razlogu za kasnejšo košnjo trave.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu