18. 9. 2024, 23:01 | Vir: STA

V državnem zboru odločili, ali bodo Marto Kos podprli na poti v Bruselj: to bodo sporočili von der Leynovi

Borut Živulovič/Bobo

Predsednik odbora državnega zbora za evropske zahteve je zahteval, da odbor skupinsko odloči, ali podpre Marto Kos kot kandidatko za evropsko komisarko. S tem je povzročil nemalo proceduralnih zapletov. Kandirati so se celo v Bruslju že sestali, tam pa ni bilo nikogar iz Slovenije. Zdaj so končno odločili.

Komisarski kandidati so se že sestali v Bruslju, na srečanju pa ni bilo nikogar iz Slovenije, saj državni zbor do zdaj ni potrdil slovenske kandidatke. Odbor državnega zbora za evropske zadeve je nocoj z devetimi glasovi proti petim podprl kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko iz Slovenije. Mnenje odbora sicer za vlado ni zavezujoče, bo pa ta sedaj lahko ime kandidata posredovala v Bruselj.

Skupinska fotografija novih kandidatov za komisarje Evropske unije. Manjka Marta Kos, saj je čakala na potrditev iz državnega zbora.

Skupinska fotografija novih kandidatov za komisarje Evropske unije. Manjka Marta Kos, saj je čakala na potrditev iz državnega zbora.

Thierry Monasse/STA

Kosova v državnem zboru poudarila pomen resorja širitve in svojih kompetenc

Kot smo poročali je nekdanja veleposlanica med predstavitvijo poudarila, da je resor širitve eden pomembnejših tako za Slovenijo kot Evropsko unijo. Prepričana je, da je to področje, na katerem bodo še najbolj do izraza prišle njene kompetence.

Kos je uvodoma zagotovila, da izpolnjuje vse tri zahteve, ki veljajo za evropske komisarje, to so kompetentnost, zavezanost Evropski uniji in neodvisnost. "Zame so vrednote in cilji Evropske unije sveti," je poudarila.

"Da sem dobila tako pomemben resor, je veliko zaupanje Sloveniji," je dejala glede svojega predvidenega bodočega resorja širitve Evropske unije. "Širitev je zame sinonim za Evropsko unijo in Evropska unija je zame sinonim za mir. In poleg tega je zame mir sinonim za stabilnost, varnost, prihodnost, povezanost, vključenost," je dodala Kosova.

"Zame so vrednote in cilji Evropske unije sveti," je državnemu zboru dejala Marta Kos.

"Zame so vrednote in cilji Evropske unije sveti," je državnemu zboru dejala Marta Kos.

Borut Živulovič/Bobo

Ob tem je izpostavila prednosti Slovenije, ki je po njenih besedah uspešen primer širitve unije, ki se ga lahko prenese tudi na druge države Zahodnega Balkana. Slovenija tako kot Evropska unija lahko napreduje, če bodo tudi sosede rasle in izboljševale svoje družbe, je dodala. Ob tem nasprotuje, da bi se države kandidatke pridružile Evropski uniji v paketu, saj je prepričana, da mora članstvo temeljiti na podlagi izpolnjevanja meril.

Mnenje odbora

Člani odbora so med razpravo večinsko podprli kandidatko in izpostavljali, kako pomemben portfelj je širitev. Poslanka Svobode Lucija Tacer je med drugim ocenila, da so izkušnje Kosove iz tujine prednost in ne slabost.

Do kandidature pa so bili med drugim kritični v SDS, pri čemer je poslanec Žan Mahnič med drugim izpostavil pomanjkanje političnih izkušenj. Podobno je ocenil že vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj pred začetkom seje in dodal, da ne more računati na njihovo podporo.

Marta Kos in Franc Breznik sta si naposled le segla v roke.

Marta Kos in Franc Breznik sta si naposled le segla v roke.

Borut Živulovič/Bobo

Odbor bo mnenje po besedah njegovega predsednika Franca Breznika (SDS) nemudoma posredoval vladi, ki bo tako lahko še uradno potrdila kandidaturo Kosove in jo posredovala predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen. Po neuradnih informacijah bo to storila na četrtkovi redni seji.

V Bruslju jo čaka zahtevno parlamentarno sito

Preden bo lahko zasedla položaj, pa bo morala Kosova prestati še zaslišanje v pristojnem odboru Evropskega parlamenta, kjer bo potrebovala najmanj dvotretjinsko podporo. Po zaslišanju vseh komisarskih kandidatov bo moral Evropski parlament celotno komisijo potrditi še na plenarnem zasedanju. Poznavalci ji sicer ne obetajo nič dobrega: menijo, da bi lahko Kosova bila med tistimi, ki bodo odleteli, smo poročali.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković