I. D. | 4. 8. 2022, 17:41

Mega požar na Krasu je tudi uradno pogašen. Kako naprej?

Bobo

TO je eden od dokazanih načinov, kako hitreje okrepiti naravo po tako obsežnem opustošenju.

Požar, ki je na Krasu divjal od 15. do 26. julija in je zajel več kot 3600 hektarov, je končno ugasnil. Čeprav bo na terenu še nekaj časa dežurala požarna straža, velja, da je nevarnost mimo. Zdaj pride na vrsto dolgotrajno načrtovanje in obnavljanje požganega območja.

Pogostejši in obsežnejši požari so žal postali stalnica tudi drugod po svetu. Ob vedno večji škodi raziskovalci in upravljavci gozdov intenzivno iščejo rešitve za čimprejšnjo obnovo gozdov, naj bo po naravni poti ali s človekovo pomočjo.

Zanimivo možnost predstavljajo zeleni otoki dreves, ki so preživela požar. Ta so pomagala k hitrejši obnovi po velikih in hudih požarih v zveznih državah Oregon in Washington.

Kdaj so intervencije s strani človeka potrebne in kdaj ne, kje in v kakšnem obsegu jih je najbolje načrtovati, katere vrste se bolje obnesejo kot druge so preučevali na Univerzi v Portlandu. Pogozdovanje je namreč lahko precej drag podvig, ki se ob slabem načrtovanju lahko konča tudi s preveliko gostoto dreves, zmanjšano kakovostjo habitata in celo večjo požarno ogroženostjo v prihodnosti.

Bobo

Vzorec so sicer opazili predvsem nekoliko višje v hribih, a ker so zaradi globalnega segrevanja tam temperature danes višje, bi lahko enako veljalo tudi za nižje ležeče gozdove. "Po požarih so zeleni otoki zadnji kanček upanja, da se bodo gozdovi obnovili po naravni poti,” je povedal eden od avtorjev študije, Andrés Holz. Glavni vir obnove so namreč semena preživelih dreves, ki jih raznese po pogorišču. Če je preživelih dreves premalo, področje zarase trava, grmičevje ali kakšna druga vrsta dreves.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by C-Astral Aerospace (@castral.aerospace)

Holz je do ugotovitev prišel z analizo satelitskih posnetkov v kombinaciji z delom na terenu. Ugotovil je, da so nekateri zeleni otoki učinkovitejši od drugih. Tisti z višjimi in starejšimi drevesi so na primer uspešneje pogozdili okolico. Vsekakor je pogozdovanje smiselno v gručah in ne razkropljeno.

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec