L. PA. | 22. 7. 2024, 11:39

Popusti v 'najboljšem sosedu': so kuponi za izdelke v akciji le navidezno znižanje?

Srdjan Živulovič/Bobo

Bralec je želel izkoristiti kupon za 50% popust, a glej ga zlomka: izdelki, ki bi prišli v poštev, so že bili predhodno znižani (seveda za manj).

Glede na vsesplošno draženje življenjskih potrebščin mnogi potrošniki v živilskih trgovinah vsak teden lovijo popuste in kupone, ki bi drage nakupe vsaj malo omilili.

Toda ali se popusti res izplačajo ali pa so le še en pretkan način različnih trgovcev, kako kupce privabiti v svoje trgovine, kjer bodo nazadnje za izdelke kljub vsemu odšteli več?

Nedavno se nam je denimo oglasil bralec, ki je prejel kupon z obvestilom, da so v določenem tednu v Mercatorju na kartico Pika za 50 % znižani vsi izdelki Somat in osvežilci Bref, vendar je bil neprijetno presenečen, ko je ugotovil, da so bili vsi izdelki, ki jih je želel vzeti s tem kuponom, že predhodno znižani za 15 ali 20 odstotkov in tako večjega, 50%-popusta, s katerim bi se nakup dejansko izplačal, ni mogel uveljavljati.

Druga bralka je poročala, da na dan, ko bi lahko v eni Mercatorjevih poslovalnic uveljavljala 25 % popust, ki velja tudi za alkohol, na policah ni bilo litrskih žganih pijač, ki bi se na popust najbolj izplačale kupiti, temveč samo manjše količine, ko je popust potekel, pa naj bi se litrske steklenice "čudežno" spet pojavile.

Morda vas zanima tudi:

To ni edini tak primer: v splošnem se kupci, ki radi zahajajo k 'najboljšemu sosedu', pogosto pritožujejo, da se popusta, obljubljenega na kuponu, na koncu ne da uveljaviti, ker je izdelek že znižan, a za manj, ali pa ga ni na voljo.

"Kuponi v Mercatorju so tudi neke vrste nateg. Kup stvari točno iz teh kuponov je že znižanih. Za take stvari kupon ne velja," je pred časom pisalo na priljubljenem slovenskem forumu, kjer se je na račun kuponov, s katerimi naj bi omenjeni trgovec zavajal kupce, razvila burna debata.

Na trgovca smo zato naslovili vprašanje, zakaj potem sploh izdajajo tovrstne kupone, ki na koncu le zavedejo kupce – ni enostavneje imeti samo ene vrste popusta? Na vprašanje odgovora do zaključka tega članka žal nismo prejeli.

Tudi v drugih trgovinah enaka praksa?

A ne le Mercator, enako politiko kuponov naj bi imel tudi Spar.

"Spar in Mercator s kuponi nategujeta, večino stvari, ki bi jih ljudje vzeli na kupon malenkost znižajo, dajo v akcijo, tako da ne moreš koristiti kupona," opaža neka kupka. "Ostanejo pa zadeve, ki so dražje kot v drugih trgovinah. Tako da kljub kuponu ne prideš nič ceneje skozi, mogoče bi v nekem Leclercu ali Tušu kupil tisti artikel brez nekega kupona še ceneje."

Vendar pa v podjetju Spar Slovenija zagotavljajo, da to v njihovem primeru ne drži. "V Sparu lahko kupci kupon na izdelek po izbiri unovčijo tudi na akcijsko znižane izdelke. V primeru, da se kupon unovči na akcijsko znižani izdelek, s pripisom s SPAR plus kartico, se popust v višini odstotka, navedenega na kuponu, odšteje od redne cene. Popusti se med seboj ne seštevajo. Pri unovčevanju kupona pa je potrebno upoštevati splošne pogoje unovčevanja in izključene izdelke," so nam sporočili.

Novo na Metroplay: "Potopljena sem v globoko modrino" | Živa Ploj Peršuh