La. P. | 29. 7. 2024, 10:38

"Poln voziček za manj kot 19 evrov": vse to ste za dvajsetaka nekoč dobili v Mercatorju, kaj pa danes?

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Še pomnite časov, ko v živilskih trgovinah niste pustili polovice plače?

Če se boste o cenah življenjskih potrebščin dandanes pogovarjali s katerim koli Slovencem z normalno plačo, vam bo ta verjetno dejal, da so šle "v nebo" in da se ob vsakotedenskih nakupih v živilskih trgovinah drži za glavo, saj za znesek, za katerega je pred leti brez težav napolnih voziček, danes ne dobi skoraj ničesar več.

Toda kako konkretne so pravzaprav te razlike? Profil na družbenih omrežjih Odkrita Slovenija, sicer namenjen predvsem vsebinam, povezanim s politiko, je nedavno objavil nekaj strani iz Mercatorjevih katalogov iz let 2011 in 2012.

Poleg tega, da so nekateri izdelki v katalogu v dobrem desetletju popolnoma spremenili vizualno podobo, so očitne tudi razlike v cenah.

Morda vas zanima tudi:

Eden od katalogov iz tega časa denimo oglašuje "poln voziček za manj kot 19 evrov". Redna cena vozička je bila sicer 23,35 evra, vendar ste lahko na določene dni izkoristili znižanja in izdelke v vozičku dobili za le 18,93 ali pa celo 17,03 evra. Ob tem ste domov lahko odpeljali zagorske štruklje, ajdove žgance, marmelado, piščančja bedra, mehčalec Ornel, ledeni čaj Sola, zobno pasto Aquafresh White & Shine in kremo Nivea Baby.

Identične izdelke smo poiskali v trenutnem Mercatorjevem spletnem katalogu. Skupna cena takšnega vozička (pri kremi Nivea Baby, ki je v primerljivi embalaži v Mercatorjevem katalogu nismo našli, smo upoštevali staro ceno), bi bila danes okoli 30 evrov.

Poleg tega se je embalaža pri nekaterih izdelkih, na primer pri mehčalcu, zmanjšala – litrskega Ornela sploh ne dobite več, manjša embalaža znaša 800 ml, piščančja bedra pa so pakirana po pol kilograma namesto kilogram. Ob tem je cena seveda višja.

Kaj vse ste včasih dobili za 19 evrov?

Kaj vse ste včasih dobili za 19 evrov?

TikTok/Odkrita Slovenija

Povedna je tudi primerjava nekaterih drugih izdelkov iz katalogov. Velika čokolada Milka danes stane 3,79 evra, včasih pa ste jo lahko dobili že za 2,25 evra.

200 g kave Barcaffe ste pred več kot desetimi leti dobili za 1,69 evra, danes pa za takšno ceno dobite kar polovico manj, 100 g. Večji paket stane 3,35 evra.

Hlebec kruha Krjavelj, ki je pred desetletjem stal med 2 in 3 evre, je danes skoraj 5 evrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Odkrita Slovenija (@odkritaslovenija)

Pri tem je sicer treba upoštevati tudi višino povprečne plače, ki se je v teh desetih letih nekoliko dvignila. Leta 2011 je povprečna mesečna neto plača za december po podatkih portala Optius namreč znašala 999,33 evra, povprečna mesečna neto plača za leto 2011 pa 987,39 evra.

Star Mercatorjev katalog je bil objavljen na TikTok profilu Odkrita Slovenija.

Star Mercatorjev katalog je bil objavljen na TikTok profilu Odkrita Slovenija.

TikTok/Odkrita Slovenija

Povprečna mesečna neto plača za obdobje januar–april 2024 pa je po podatkih portala Računovodja znašala 1.470,29 evra.

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja