K. Ž. | 11. 10. 2024, 14:00

Mercator mrzlično zapira poslovalnice: zaposleni tavajo v temi

BOBO

Mercator je letos zaprl že 13 manjših prodajaln. To potezo so v družbi sicer označili za normalno. 

Zadnje čase medijske naslovnice polnijo novice o zaprtju Mercatorjevih poslovalnic. Letos so zaprli že 13 manjših živilskih prodajaln, a v družbi pojasnjujejo, da je to normalen proces, "v katerem trgovci zamenjujejo manjše, manj profitabilne enote za tiste z višjo profitabilnostjo". Kot so pojasnili za Večer, je zaprtje maloprodajnih trgovin zadnji korak pred zaprtjem. Dodali so tudi, da je 13 zaprtih poslovalnic malo glede na njihovo maloprodajno mrežo po celotni Sloveniji, in da so zaprli le enote, ki so blizu njihovih drugih enot, obenem pa odpirajo še nove.

Za časnik je vodja družbe Tomislav Kramarić še poudaril, da nihče od zaposlenih ni izgubil delovnega mesta, ampak so bili premeščeni v bližnje enote.

Borut Živulovič/Bobo

Zapiranje M Tehnike

O zapiranju več poslovalnic M Tehnike smo poročali tudi na našem portalu. Razlog za zaprtje pa naj bi izhajal iz spremembe poslovne strategije in poslovnega modela. Tudi v tem primeru so pristojni zatrdili, da ne bo nihče izgubil delovnega mesta.

Zaposleni niso ravno navdušeni

Več slovenskih medijev je nedavno prejelo anonimno pismo zaposlenih v trgovinah M Tehnika, v katerem so izrazili nezadovoljstvo in zaskrbljenost zaradi zapiranja. V pismu so zapisali, da so bili o zaprtju trgovine obveščeni v sredo, zadnji delovni dan pa je bil že v soboto istega tedna. Zaposleni so prejeli le zagotovilo, da ne bodo izgubljena nobena delovna mesta. Zaposlenim sicer ni bila podana informacija o tem, kam bodo razporejeni, zaradi česar od vodstva zahtevajo konkretne odgovore.

Prav tako zaposleni nimajo pravice odkloniti ponujenega dela, ne glede na to, kje naj bi bilo delo. V nasprotnem primeru nimajo niti pravice do nadomestila za brezposelnost niti do odpravnine.

STA

Kaj se bo zgodilo z M Tehniko?

Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS) Ladi Rožič je za Večer izrazil svoje začudenje nad zapiranjem poslovalnic M Tehnike, ki je po njegovem mnenju konkurenčna na trgu. Za zaprtje sta lahko po besedah Rožiča dva razloga: "Da se bo M Tehnika prodala kot podjetje, in sicer kakšnemu hrvaškemu kupcu, ali pa da se bo prodala kot zaprta poslovalnica, s čimer bi se izognili AVK," je za Večer pojasnil Rožič.

V Mercatorju morebitne prodaje in drugih poslovnih odločitev ne komentirajo.

Novo na Metroplay: Natalija Verboten o vrnitvi med poskočne ritme, družini in iskanju pomoči