N. Vo. | 27. 5. 2024, 11:03

Deželak Junak pred novo akcijo: "Še zdaj mi gredo kocine pokonci, ko pomislim na ta dan"

Darja Štravs Tisu

Že deseto leto zapored bo v sredo, 29. maja, slovenske ceste zasedla posebna ekipa dobrodelnih ljudi, ki s srcem ustvarjajo akcijo Deželak Junak.

Z zbranimi sredstvi vsako leto omogočajo poletne počitnice na morju, do zdaj pa so narisali nasmeh na obraz že več tisoč otrokom iz socialno ogroženih družin. Marsikateri otrok prav zaradi Mihe Deželaka prvič okusi slanost morja.

Ekipa Radia 1 se letos že desetič odpravlja na več kot 700 kilometrov dolgo pot, ki jo bo radijski voditelj Miha Deželak že desetič končal na Debelem rtiču, kjer je letovišče za otroke. Miha Deželak ob pomoči svoje jutranje ekipe Radia 1 s kolesarjenjem po Sloveniji zbira donacije za počitnice otrok. Lani so se jim ob rekordnem znesku 1.044.829,69 evra orosile oči.

Z letovanja otrok v akciji Deželak junak v Zambratiji

Z letovanja otrok v akciji Deželak junak v Zambratiji

Arhiv ZPM Ljubljana Moste-Polje

Poleg vsesplošne akcije tudi dokumentarni film

"Slovenci so super dobrodelni narod. Če delaš nekaj predano in s srcem ter razložiš, za koga in kaj se to dela, se Slovenci vedno odzovejo in so zelo solidarni. Odzivi na terenu so fantastični, tudi v kinu ob dokumentarcu," je nekaj dni pred akcijo za Metropolitan povedal Deželak. Govori o dokumentarnem filmu Dežela junakov, ki prikazuje deset let norih spominov, ki jih je ekipa Radia 1 ustvarila z akcijo. Film si že lahko ogledate v kinematografih po vsej Sloveniji, izkupiček od vstopnic (10 evrov) pa gre prav tako v dobrodelne namene.

"Akcija je v zadnjih letih zelo zrasla in postala gibanje. Ljudje sodelujejo, nas pričakujejo na terenu. Kot rečeno: vsak da, kolikor lahko. Ne pričakujemo, da bi šli ljudje preko sebe, vsak naj prispeva po svojih zmožnostih. Tudi če akcijo podpirajo tako, da širijo glas. Tudi otroci pridejo na teren, prinesejo kovančke. Zares je nekaj posebnega, ko lahko na lastne oči vidim, kako starši otroke vzgajajo v dobrodelnost. Tudi cele družine pridejo v kino. V desetih letih je to res postala lepa vseslovenska akcija," je iskreno navdušen glavni junak.

"Ne vem, ali nas je že kdaj tako pralo"

Nekaj dni pred težko preizkušnjo, ko bo gonil kolo ali kvadrocikel po vsej Sloveniji, je Deželak počuti precej na trnih, vendar motiviran: "Mešane občutke imam pred startom. Veliko je obveznosti, veliko premišljevanja in analize za nazaj."

Žiga Živulovič/BOBO

Ko smo ga vprašali, koliko ve o trasi, ki ga čaka letos, oziroma o etapah, ki jih mora prevoziti, nam je zaupal, da o poti ne ve kaj dosti več od nas: "Nalašč mi tega ne povedo, tako da je presenečenje tudi zame. Spoznam jo takrat kot poslušalci, po navadi zadnji teden, pa še to me vedno presenetijo, največkrat s kakšnim izzivom za večje klance."

Ravno izredno dolg in naporen klanec mu je ostal najbolj v spominu: "Pri Osilnici je bil en hud klanec, tudi za dobre kolesarje je to zahteven izziv. Že zjutraj smo bili prestrašeni, ker smo videli klanec že prejšnji dan. Imeli smo načrt in taktiko, kako se ga lotiti, potem pa so začeli prihajati ljudje že navsezgodaj zjutraj. Njihova pozitivna energija me je gnala naprej, prevzeli so vlogo pomagačev, kar me je res prevzelo. Res je bilo lepo, da so se tako angažirali. Še zdaj mi gredo kocine pokonci, ko pomislim na ta dan."

Darja Štravs Tisu

Ob vsem tem upa na boljše vreme, kot so ga imeli lani: "Ne vem, ali nas je že kdaj tako 'pralo' kot lani. Sicer mi je v spominu ostala tudi nevihta na Dolenjskem, ki nas je ujela pred dvema letoma. Nekako preguraš nevihto in greš naprej. Lani pa smo imeli zoprn, trdovraten dež. Vsako leto nas nekaj preseneti. Tudi z izkušnjami rastemo in se kaj naučimo. Na žalost pa tudi starost ne dela v mojo korist," prizna.

Otton Zajec

Na začetku je bilo zelo skromno

Ker gre za fizično in psihološko zelo zahteven izziv, se nanj vsako leto bolj pripravlja, da bodo, kot pravi, "noge zdržale." Zaupa nam še, da je tudi izvedba same akcije drastično rasla: "Na začetku je bilo zelo skromno," prizna Deželak. Ko so akcijo začeli pred desetimi leti, sta se na pot odpravila le dva: "Jaz in Marko Rant, ki me je spremljal v avtodomu. Startala sva z Goričkega v Piran. Do kamor sva prišla, sva prišla, imela sva sicer okvirni plan, koliko kilometrov prevoziti, potem pa sva si našla prostor za prespat. Zdaj pa je to že zelo organizirana terenska ekipa, kjer ima vsak svojo nalogo, vsak ve, kaj mora delati. Imamo fotografe, snemalce, video ekipo, nekoga, ki vozi kombi, spet drugega, ki skrbi za družbena omrežja …"

Foto: Otton Zajec

Zanimalo nas je tudi, kaj se zgodi, ko kamere ugasnejo. "Zvečer se vse skupaj vedno zavleče. Z avtomobili se premaknemo v bližino starta naslednje etape, v bližini pojemo večerjo, se oprhamo, imamo sestanek in posnamemo dnevnik. Zjutraj se po zajtrku prestavimo na start in začnemo."

Foto: Otton Zajec

Ves čas akcije boste lahko Deželaka in njegovo ekipo spremljal tudi preko LIVE streama, ekipa pa se bo redno javljala tudi prek družbenih omrežij, kot sta Facebook in Instagram, sporoča ekipa Radia 1.

Donirate lahko preko SMS sporočila: POMAGAM5 ali POMAGAM10 na 1919 že zdaj!

Z vsakim poslanim SMS-om boste donirali 5 EUR ali 10 EUR; če pa bi želeli donirati več, pošljite mail na: fundacija@radio1.si

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković