21. 6. 2024, 20:35 | Vir: STA

Ministri sprejeli priporočila o raku, ki ga je mogoče preprečiti s cepljenjem

Profimedia

Na Svetu EPSCO so se zavzeli za krepitev cepljenja proti HPV.

Ministri za zdravje so na zasedanju Sveta EPSCO med drugim sprejeli priporočila o raku, ki ga je mogoče preprečiti s cepljenjem. Njihov namen je podpreti prizadevanja držav EU za okrepitev in razširitev rutinskega cepljenja proti humanim papilomavirusom (HPV), da bi odpravili raka materničnega vratu in druge vrste raka, ki jih povzročajo HPV.

Namen smernic je tudi spodbujanje aktivnost za precepljenost proti hepatitisu B za preprečevanje bolezni, ki jih povzroča hepatitis B, vključno z rakom jeter, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Zasedanja Sveta EU za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov (EPSCO) se je udeležila tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Podprla je pobudi Latvije in Danske glede bolj celovite ureditve prepovedi čezmejne prodaje ne le tobačnih izdelkov, ampak tudi novih tobačnih in nikotinskih izdelkov.

Profimedia

Prav tako je treba uvesti strožje omejitve za okuse, ne le za elektronske cigarete, ampak tudi za nove in nastajajoče nikotinske izdelke, ter prepovedati okuse, ki so privlačni za otroke in mlade, so navedli na ministrstvu. Prevolnik Rupel je podprla predlog, da naj nova Evropska komisija ukrepa in čim prej pripravi revizijo tobačne direktive za zaščito otrok in mladih pred škodljivimi učinki tobačnih in nikotinskih izdelkov.

Ministri so se sicer v okviru zakonodajnih dejavnosti najprej seznanili s potekom pogajanj o farmacevtskem paketu, katerega cilj je zagotoviti kakovost, varnost in učinkovitost zdravil za paciente v EU.

Slovenija je podprla prizadevanja belgijskega predsedstva za iskanje zakonodajnih rešitev za zagotavljanje stalne razpoložljivosti ter zanesljive oskrbe z varnimi, učinkovitimi in cenovno dostopnimi zdravili za vse državljane EU, tudi za tiste iz manjših držav članic, so še sporočili z ministrstva.