K. R. | 24. 7. 2024, 22:05

Na Švedskem neznano kam izginil 35-letni Mitja Valentan: svojci se za pomoč obračajo na javnost

Facebook/Milica Zorman

Kot so pojasnili njegovi bližnji, se je pogrešanemu močno poslabšalo psihično stanje, ostal pa naj bi tudi brez telefona, kreditne kartice in dokumentov.

Po Facebooku je zaokrožila objava, v kateri domači prosijo za pomoč pri iskanju 35-letnega Mitje Valentana, ki se ni vrnil z obiska pri sorodnikih na Danskem. Kot so zapisali, se je Mitji, ki ima psihično bolezen, stanje močno poslabšalo in je namesto v Sloveniji končal na Švedskem, svojci pa z njim trenutno nimajo stika, zato so se za pomoč obrnili na javnost.

Zadnji stik so imeli 11. julija

"Na vas se obračamo s prošnjo za pomoč pri iskanju Mitje. Iščemo Mitjo Valentana, starega 35 let, prihaja iz Slovenije, Maribor. Visok je okoli 1,80 metra, atletske postave in črnih las. Odšel je na dopust k sorodnikom na Dansko, v Slovenijo pa naj bi se z vlakom vrnil v soboto, 6. julija," je zapisano v objavi, ki je zaokrožila na družbenem omrežju Facebook.

Pojasnili so, da pogrešani, ki ima shizofrenijo, že nekaj časa ni jemal zdravil, zaradi česar se je njegovo psihično stanje tako poslabšalo, da se je z napačnim vlakom odpeljal proti Švedski. "9. julija je bil v mestu Norrköping, kjer je preživel noč v psihiatrični kliniki, a so ga naslednji dan izpustili. Pot je nadaljeval proti Stockholmu. Zadnji stik z njim smo imeli 11. julija zvečer po elektronski pošti," so zapisali svojci.

Facebook/Milica Zorman

Sina želijo nekako spraviti v Slovenijo

"Sumimo, da pri sebi nima več nobenih dokumentov, niti kreditne kartice ali telefona. Prilagamo zadnjo fotografijo, ki jo je poslal domačim in verjetno je oblečen v oblačila, ki jih nosi na fotografiji. Sumimo, da so fotografije iz Stockholma ali okolice (Västerbron)," so dodali. Svojci so situaciji obvestili slovensko zunanje ministrstvo in veleposlaništvo v Köbenhavnu, ki so jih napotili na švedske oblasti.

Z vsemi podatki so se že 13. julija obrnili tudi na švedsko policijo. Policisti so obljubili, da jih bodo poklicali nazaj, a tega do danes še niso storili. 

Njegova mama Ivica Valentan je v zapisu pojasnila, da sta sina z možem napotila na policijo, a ne vesta, če se je nanje tudi obrnil. "Nekako bi mu rada pomagala urediti začasne dokumente in ga preko letalskega prevoza spravila v Slovenijo ali na bližnje letališče. Po e-mailu sva mu poslala tudi vozniško dovoljenje, ki je trenutno njegov edini uradni dokument. Poslala sva mu tudi potni list, vendar je njegova veljavnost potekla," je zapisala mama pogrešanega, ki upa, da ji bo lahko kdo pomagal z napotki, kako ukrepati naprej.

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac