T. R. | 12. 10. 2024, 19:41

Srečanje, ki si ga nihče ne želi: kaj storiti, da se ne konča tragično?

Profimedia

Na izletu srečanja s strupeno kačo nihče ne želi doživeti. 

Kot smo poročali, je v Iškem vintgarju nedavno plezalec doživel hudo nesrečo, saj ga je ugriznil modras. Po ugrizu je doživel hude bolečine, oteklino in podkožne krvavitve, odvajal je celo krvavo blato.

Znižal se mu je krvni tlak, predhodno pa je izgubil zavest. Na srečo se je njegovo stanje po zdravljenju s protistrupom v UKC Ljubljana izboljšalo. 

Kot poroča N1 so v zadnjih desetih letih na ljubljanskem kliničnem centru na leto oskrbeli povprečno šest oseb, ki so jih ugriznile strupene kače. V Sloveniji sicer lahko najdemo tri vrste strupenih kač: modrasa, gada in laškega gada.

Profimedia

Kaj storiti, če srečate strupeno kačo? 

Kaj pa je potrebno storiti, če srečamo modrasa? Na to vprašanje je za Jutarnji list odgovorila veterinarka Tanja Krulc. Najprej je izpostavila, da je modras najbolj strupena in nevarna kača iz družine gadov. V zapisu je izpostavila, da se modras boji vode, tako da lahko odženete, če ga z njo poškropite.

Pregnala ga bosta tudi dotik s palico ali topotanje z nogo. Čeprav pa je ugriz za človeka redko smrtno nevaren, je v izogib hujšim zapletom potrebno poiskati zdravniško pomoč. Veterinarka je izpostavila še, da je modras načeloma neagresivna kača in le redko napade človeka. 

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca