A. B. | 20. 3. 2023, 07:32 | Vir: STA

Na cesti vas čaka poostren nadzor: razmere so zahtevnejše, kot si mislite

Profimedia

Zgodaj zjutraj se usedete v avto ter s kavo v eni roki in rogljičkom v drugi speljete z domačega dvorišča. Na katere vidike varnosti ste pri tem pozabili? 

Začenja se preventivna akcija za večjo varnost motoristov. Agencija za varnost prometa ob tem opozarja, da so razmere na cestah še vedno zahtevne, zato pozivajo k previdni vožnji. Osrednjega dogodka ob začetku akcije Varno z motorjem se bo v Ljubljani udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Predsednica republike bo v izpitnem centru Ljubljana v družbi v. d. direktorja agencije Simone Felser, vodje sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivana Kapuna in vodje urgentnega kirurškega bloka v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Uroša Tominca spregovorila o elementih varnosti motoristov.

Na poligonu pred izpitnim centrom bodo izkušeni motoristi predstavili vaje za trening, s katerim se opravlja vozniški izpit kategorije A.

Prilagodite se razmeram 

Iz agencije so sporočili, da so pred nami sončni dnevi, jutra pa ostajajo hladna. Ker spomladanske vožnje večinoma potekajo v zahtevnejših pogojih, se je treba na njih prilagoditi. Motoristi, kolesarji in vozniki e-skirojev naj tako poskrbijo za vidnost, tudi v idealnih pogojih pa je potrebna pazljivost.

Profimedia

Ob tem so izpostavili, da naj vozniki med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, vozijo naj na ustrezni varnostni razdalji, na pot naj se ne podajo pod vplivom alkohola. Prav tako pozivajo k doslednemu pripenjanju varnostnega pasu.

Čeprav zimske pnevmatike niso več obvezne, na agenciji svetujejo, da z njihovo menjavo vozniki ne hitijo.

V zgodnjih jutranjih urah so lahko razmere marsikje še zimske, cesta pa je lahko še posebej spolzka na senčnih legah. Vsa vozila morajo biti v primeru zimskih razmer tudi po 15. marcu opremljena z zimsko opremo, so poudarili.

Profimedia

Pri tem voznike pozivajo, naj motoriste, kolesarje in voznike e-skirojev prehitevajo strpno in zagotovijo vsaj en meter in pol bočne razdalje. Motoriste, kolesarje in voznike e-skirojev pa pozivajo, naj imajo na sebi ustrezno zaščitno opremo.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije