R. K. | 21. 1. 2023, 15:37

Ljubljanska mestna občina se je odzvala na očitke o slabo spluženih cestah

Uredništvo/Facebook/Janez Stariha/fotomontaža

V odzivu na opozorila naše bralke, ki je za Metropolitan povedala, da se na pločnikih, kolesarskih stezah in na parkiriščih nabirajo kupi snega, ki otežujejo prehod, so odgovorni priznali, da so tovrstne težave pogost pojav. Občane in občanke so pozvali, naj jih na to opozorijo.

Na naše poročanje o kupih snega, ki so zmotili pešce in kolesarje na ljubljanskih cestah in ulicah, so se odzvali tudi na Mestni občini Ljubljana (MOL), kjer so zapisali, da je zagotavljanje dostopnosti in varnosti za vse udeležence v prometu njihova prednostna naloga - tudi, ko nastopijo zimske razmere. Ob tem so priznali, da lahko na tako velikem območju kot je Ljubljana kljub trudu zimske službe pride do pomanjkljive in nenatančne izvedbe.

"Da bi bilo premikanje po mestu kljub snegu čim bolj učinkovito, ekipe zimske službe poskrbijo za odstranjevanje snega, posipanje in urejanje javnih površin ter cestne infrastrukture," so dejali na MOL-u. Dodali so, da se v primeru, ko v 24 urah zapade več snega in je sneženje še napovedano, vsa mehanizacija preusmeri na pluženje tistih cest, ki so najpomembnejše za uporabnike. Vse ostale ceste očistijo v najkrajšem možnem času po prenehanju padavin.

Pločnik izjemoma očistijo samo na eni strani

"Površine za pešce očistimo ob vseh kategoriziranih cestah, s tem, da v času akcije očistimo pločnike ob lokalnih glavnih cestah in avtobusnih progah mestnega potniškega prometa po prioritetnem programu, ki je sestavni del načrta. V centru mesta in ob avtobusnih progah ter lokalnih glavnih cestah pričnemo s čiščenjem pločnikov in peščevih površin pri debelini snega 5 centimetrov, na vseh ostalih peščevih površinah pa pri debelini snega 10 entimetrov," so pojasnili na MOL-u.

Zapisali so še, da ob lokalnih glavnih cestah in avtobusnih progah mestnega potniškega prometa, kjer odriv snega ni možen, izjemoma očistijo samo en pločnik na tisti strani ceste, kjer je manj ovir. "Pločnike ob ostalih prometno manj obremenjenih cestah pa očistimo po končani akciji v skladu z kapacitetami, ki so opredeljene v načrtu zimske službe. Kolesarske steze, ki potekajo po cestišču se čistijo istočasno s pluženjem ceste, kjer pa potekajo izven cestišča, se čistijo istočasno s pločnikom," so dodali.

Uredništvo/fotomontaža

Občani naj jih na pomanjklivo opravljeno pluženje opozorijo

Pri tem so poudarili, da izvajalca opozarjajo tudi na posebno pozornost pri čiščenju površin, ki so prilagojene invalidom. "Zaradi tega so visoko na prioritetnem seznamu tudi čiščenje parkirnih mest za invalidne osebe pred institucijami, ki jih občani pogosto obiskujejo." Za konec so priznali, da lahko ne glede na trud zimske službe na tako velikem območju kot je Ljubljana pride do pomanjkljive ali nenatančne izvedbe. Če jih ljudje opozorijo na slabše očiščena območja, skušajo sneg čim prej odstraniti, so zapisali. 

Naši bralki, ki je na težavo opozorila, ter drugim občanom in občankam predlagajo, naj jih s težavami seznanijo in jim sporočijo kar se da natančno mikrolokacijo, da bodo lahko v okviru svojih najboljših zmožnosti priskočili na pomoč. Ob tem pa so opozorili še na nekatere voznike, ki z nepravilno parkiranimi vozili ovirajo ali ogrožajo ostale udeležence v cestnem prometu, s svojim početjem pa onemogočajo tudi čiščenje cest.

Uredništvo

Voznike naprošajo, da vozila odmaknejo

Kot so zapisali, sneženje ne more biti opravičilo za vedenje v nasprotju s cestnoprometnimi predpisi. "Glede na to, da se čiščenje izvaja s plugom, koncesionar svoje delo težko opravi, če so parkirna mesta zaparkirana, ker plug ne more prosto odriniti snega, ne da bi pri tem nastala velika materialna škoda. Zato težko zagotovimo, da bomo lahko očistili parkirišča v celoti, če so na njih vozila."

Voznike zato naprošajo, da v času zimske službe odmaknejo svoja vozila in izvajalcu omogočijo čiščenje tudi teh površin.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije