R. K. | 17. 6. 2022, 07:00

Preverili smo, kaj je mogoče kupiti z novim digitalnim bonom

Profimedia

Prvi dan možnosti koriščenja digitalnih bonov je bila na novost pripravljena večina trgovcev. A kupci so kljub temu naleteli na nekaj težav.

Od 15. junija je v Sloveniji mogoče unovčiti nove, digitalne bone v vrednosti 150 evrov, ki so jih od države prejele nekatere skupine prebivalstva. Ker me je zanimalo, kako so se trgovci pripravili na novost in tudi kako poteka unovčenje bona ter kaj vse je v praksi zanj možno kupiti, sem se odpravil na teren, kjer nove bone sprejemajo.

Čemu je bon namenjen?

Digitalni bon 22, ki ga lahko šolarji višjih razredov osnovne šole, dijaki in študenti, pa tudi starejši od 55 let koristijo za nakup računalniške opreme, je po navedbah na spletni strani vlade namenjen spodbujanju računalniške vključenosti. Podobno kot turistične bone in bone21, ki smo jih prejeli v času epidemije, je tudi digitalni bon mogoče združevati z družinskimi člani, unovčiti pa ga je mogoče do omejenega datuma, in sicer do 30. novembra 2022.

Uredništvo

Skupaj z bralko, študentko, ki je digitalni bon želela izkoristiti za nakup mobilnega telefona, a ni bila prepričana, ali je to mogoče, sem se odpravil v ljubljanski trgovski center Aleja. Pametni telefoni med izdelki, ki jih je z bonom mogoče kupiti, sicer niso navedeni. A jo je zmedlo dejstvo, da je na spletni strani enega izmed slovenskih mobilnih operaterjev zapisano, da je bon mogoče izkoristiti tudi ob nakupu izdelka z vezavo mobilnega razmerja.

Kaj sva ugotovila?

Odpravila sva se v trgovino Big Bang, kjer je bila že na prvi pogled gneča. Prijazno naju je sprejela prodajalka, ki je bralki pojasnila, da nakup telefona z digitalnim bonom ni mogoč. Lahko pa stranke izberejo tablico. Bralko je zanimalo, ali je mogoče izdelek po nakupu vrniti, če kupec z njim ni zadovoljen. Prodajalka je dejala, da ne ve zagotovo, kako je z vračilom, saj je postopek pri nakupu z bonom nekoliko drugačen.

Vračilo denarja pri izdelkih, kupljenih z digitalnim bonom namreč ni mogoče. Pojasnila nama je, da je to verjetno zato, da ne bi prihajalo do zlorab.

Uredništvo

Sam sem nato obiskal še nekaj drugih ponudnikov. Presenetilo me je, da očitno nihče od trgovcev ne beleži pretiranega navala šolarjev, dijakov ali študentov, ki bi bon želeli izkoristiti že prvi dan. Starejših od 55 let pravzaprav niti nisem pričakoval, saj zanje velja pogoj, da morajo opraviti 9-urni računalniški tečaj, preden lahko izkoristijo bon.

Kako je pri drugih ponudnikih?

V trgovini Telemach so mi povedali, da je izdelke z digitalnim bonom pri njih sicer mogoče kupiti, na voljo imajo računalnike in tablice, a sem prvi, ki se zanje zanima. V sosednji trgovini T2 pa so dejali, da pri njih iz razloga, ki ga ne poznajo, novega bona še ni mogoče koristiti.

So pa že pred 15. junijem opazili povpraševanje o izdelkih, ki jih bo pri njih na ta način mogoče kupiti.

Obiščem še Telekomovo prodajalno, kjer naletim na daljšo vrsto. Zaradi gneče mi s prodajalci ni uspelo niti spregovoriti. V vrsti sem opazil nekoga, ki že na prvi pogled daje videz študenta, kar mi je tudi potrdil. Vprašal sem ga, ali namerava unovčiti digitalni bon, a me je presenetil z odgovorom, da z možnostjo koriščenja ni seznanjen. Ko sem mu pojasnil, za kaj gre, se je zahvalil za informacijo.

Uredništvo

Poskusim še pri A1, kjer so imeli kot edini ponudnik na vidnih mestih napisano, da je pri njih možno koristiti digitalne bone. Tudi oni so opazili povečano povpraševanje. Ljudje pridejo in vprašajo, a za koriščenje bona se še niso odločili.

Kako je videti nakup s pomočjo digitalnega bona?

S prijateljem, ki se je odločil, da bo z novim bonom kupil računalnik, sem se odpravil še v Applovo trgovino. Med potjo mi je razkril, da je izdelek rezerviral vnaprej, ko je nedavno na družbenih omrežjih opazil oglaševalsko akcijo ob koriščenju digitalnega bona. V trgovini sva opazila, da se tudi druge stranke zanimajo za nakup, četudi jih večina le povprašuje. Nekdo pred nama je z bonom kupil sušalke. 

Za nakup z digitalnim bonom je treba v trgovini predložiti izpolnjen ustrezen obrazec. Ker ga prijatelj ni imel s seboj, so mu ga ponudili v prodajalni. Vnesel je osnovne podatke vključno z davčno številko in emšo, s podpisom zaključil birokratski postopek in uspešno opravil svoj "digitalni" nakup.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu